Zagor i Fleš: Kad Zagor projuri Flešovom brzinom

0

Izdavačka kuća Serđo Boneli Editore najavila je crossover serijal sa likovima iz svojih strip knjiga i likovima iz DC Comics unverzuma, zajedno sa DC-ijevim, italijanskim koizdavačem RW Edizioni.

zagor i fles stripblog

Najavljena saradnja Serđo Boneli Editore-a, DC Comics-a i RW Edizioni-a, prvi junaci u jednoj knjizi Zagor i Fleš

SBE je najveća izdavačka kuća stripova u Italiji, njihovi najpoznatiji likovi Teks Viler, Dilan Dog, Zagor, Mister No, Marti Misterija i drugi su omiljeni strip junaci i čitaocima na prostoru bivše Jugoslavije. Prvi crossover, koji će se pojaviti 2019. godine upariće Zagora i Fleša.

Drugi nastavak ove edicije je planiran za 2020. godinu, ali likovi koji će se boriti rame uz rame u njemu još nisu poznati.

Pročitajte: Da li će “Aquaman” konačno biti dobar film u DCEU?

-Svi u Serđo Boneli Editore-u (SBE) su uzbuđeni što su deo ovakvog projekta, rekao je urednik Mičele Masiero, dodajući da se raduju objavljivanju ovakve vrste priče.

Paskvale Saviano, generalni direktor RW Edizioni-a navodi da je ponosan što je njegova kuća pomogla ovaj istorijski projekat.

-Radujemo se saradnji sa SBE i DC, kako bismo italijanskoj publici ponudili najuzbudljivije priče, rekao je Saviano.

zagor i fles stripblog

Novinar Politikinog zabavnika Nikola Dragomirović nije oduševljen ovom idejom spajanja DC i Bonelijevih junaka.

-Iskreno, ne znam šta bih imao pozitivno (ili negativno) da kažem o tome, jer nisam pobornik takvih eksperimenata u stripu. Ne pridajem tome preveliki značaj, a u najmanju ruku pri takvim crossoverima jedna strana služi kao travestija za drugu, a čini mi se da će u ovom slučaju to biti Boneli. Tako da ne bih, niti voleo da vidim neke junake, niti sam razmišljao o tome. Sumnjam da će biti dugog veka, kaže Dragomirović za Strip Blog dodajući da mu je jedina zelja da to prođe bez prevelikog transfera blama.

Pročitajte: Zagor bi mogao u nekoj od narednih epizoda da poseti Srbiju?

Za urednika izdavačke kuće Darkvud koja objavljuje DC-jeva izdanja u Srbiji Milana Jovanovića ovakva saradnja, iako na prvi pogleda zvuči iznenađujuće, gotovo kao neka vrsta presedana, zapravo je mogla biti očekivana kad-tad.

-Veliki izdavači prevashodno brinu o širenju svog uticaja. Iz ugla Vorner Brosa Italija, kao zemlja od 60 miliona ljudi, mora biti među interesantnijim tržištima. Budimo otvoreni, ovakvi potezi imaju  utemeljenje samo u finansijskim kalkulacijama. Ali to je više nego ubedljiv motiv, navodi Jovanović za Strip Blog.

Jovanović govori da kao poštovaocu brojnih Vertigo serijala, ne bi mu bilo neprirodno da vidi ukrštanje puteva Dilana Doga i Džona Konstantina, pa čak i Dilanovo pojavljivanje u Sendmenovom univerzumu.

-Međutim, ne sumnjam da bi dobar scenarista mogao ukrstiti i naizgled nespojive junake, bar kada su savremenici u pitanju. Zamislite, recimo, saradnju smerne Julije Kendal i razuzdanog Spajdera Džerusalema, zaključio je Jovanović.

Iz izdavačke kuće Veseli četvrtak koja objavljuje izdanja SBE u Srbiji nisu želeli da komentarišu saradnju Bonelija i DC-a navodeći: “Suviše je rano za priču o tome”. Takođe, nisu nam mogli otkriti ni da li će Veseli četrvrtak objaviti ovaj serijal odmah po izdavanu u Italiji ili ćemo čekati na njega.

zagor i fles stripblog

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x