Zagor bi mogao u nekoj od narednih epizoda da poseti Srbiju?

0

Počastvovan sam i srećan što četvrti put dolazim u Srbiju, svaki put otkrijem nešto novo u vezi sa vašom lepom zemljom i upoznam puno dragih osoba, kaže za Danas italijanski strip crtač Valter Venturi.

zagor stripblog

Intervju Valter Venturi, italijanski crtač stripova

Venturi: Ne deluje mi da je do danas potrošen i jedan evro na neku inicijativu za podršku strip kulturi

Beogradski festival “Tras!” počinje u petak u Centru za kuturu Vlada Divljan na Paliluli. Gosti će u toku trajanja festivalja moći da prisustvuju berzi stripova, tribinama domaćih, regionalnih i svetskih strip umetnika, ali i umetnika Valtera Venturija poznatog po radovima na Bonelijevim izdanjima, Dragonera, Zagora i Demijana.

-Toliko mi je lepo da ću doći i narednog meseca i biti gost festivala u Kragujevcu, ističe crtač Valter Venturi. 

Kažite nam nešto o svojim prvim radovima na stripovima Kaperan Italija i Lost Kids?

To je bio moj odgovor na američke superheroje iz Marvelove produkcije, pravljen da tako bude nalik legendarnom Alanu Fordu! Izašlo je 12 brojeva koje sam sam napisao i nacrtao i oni su mi poslužili kao “vizit-karta”, iako je moj umetnički stil u to doba još bio previše groteskan i nedovoljno zreo. Lost Kidz je bio naredni, još drugačiji korak, strip po ugledu na američku mangu. To je bilo jedno od najprodavanijih izdanja izdavačke kuće Factory koja je oko sebe okupljala brojne autore, meðu njima i Roberta Rekjonija, scenaristu pomenute mini-serije.

Od kada je počela Vaša saradnja sa izdavačkom kućom Serđo Boneli radili ste na mnogo različitih strip serijala. Kažite nam na koji način se opredeljujete za serijale na kojima ćete raditi?

Oni koje ja smišljam nastaju nakon pijanki, koncerata i rejv žurki. Oni drugih autora nakon mnogobrojnih probnih tabli! 

Da li se pripremaju neke novineu serijalu Zagor?

Upravo sam okončao rad na priči iz tri dela koja se bavi povratkom Smirnofa, lika koji je stvorio Alfredo Kasteli. Da budem iskren, ne znam kada ću ponovo imati priliku da radim na Zagoru, iako sam sa Morenom Buratinijem već pričao o nekim idejama. Što se tiče Dragonera i Zagora, obojica su izviđači, kreću se po prirodi i bore protiv zla!

Da li će Zagor uskoro posetiti Srbiju u nekoj od epizoda?

Mislim da je Morenu to već palo na pamet…

Na kakvom se mestu u Itajili, u okviru umetnosti  nalazi strip?

Poslednjih godina je primetno povećanje interesovanja za stripove, iako se stalno priča o krizi dovoljno je otići do kioska ili u knjižaru i videti da broj izdanja raste. Uz to postoji i drugi način da se ljudi upoznaju sa stripovima, društvene mreže igraju važnu ulogu u tome, na njih se više ne gleda kao izdanja za decu (u posprdnom smislu).

Koliko je zastupljena pomoć i podrška države u ovoj grani umetnosti?

Na jednom nedavno održanom festivalu, ministar kulture Frančeskini je pokazao da je prilično upućen u stripove, ali mi do danas ne deluje da je potrošen i jedan evro na neku inicijativu za podršku strip kulturi.

S obzirom na to da Srbija ima oko 40 strip crtača koji rade u Francuskoj i ima veoma talentovane umetnike i scenariste koji izdaju svoje autorske stripove, kako komentarišete to da su na srpskom tržištu i dalje Bonelijevi stripovi najdominantiniji?

Uz faktore kao što su blizina i dostupnost, smatram da postoji slično društveno okruženje, želja za zabavom… a “univerzalni” likovi, kao što su oni koje objavljuje Serđo Boneli Editore, su učinili ostalo!

Šta mislite o strip sceni u Srbiji?

Imao sam zadovoljstvo da se divim radovima Vladimira Krstića Lacija, Stevana Subića, Jovana Ukropine i sprijateljim se sa njima. I svaki put kada se vratim u Srbiju, obratim pažnju na različite radove i sa zadovoljstvom primetim koliko tu ima entuzijazma i profesionalnosti!

Za kraj možete li nam reći nešto o Vašoj saradnji sa bendom Ortodoks Kelts za čiji album ste radili omot?

Imao sam zadovoljstvo da upoznam frontmena benda Aleksandra, tokom festivala u Beogradu, i s obzirom na to da je on veliki ljubitelj Zagora predložio mi je saradnju, koju sam ja drage volje prihvatio. Njihova muzika mi vrhunski prija dok crtam vesterne!

 “ Tras!” – beogradski festival stripa

Prvo izdanje festivala “Tras!” održaće se u okviru Centra za kulturu Vlada Divljan (nekadašnja UK Palilula), od petka 12. do nedelje 14. maja 2017. Godine, u organizaciji knjižare Alan Ford i Paralel festival. Započeli smo Tras! jer je Beograd dovoljno velik grad, za bar dva festivala stripa, a i publike ima sasvim dovoljno, kaže za Danas Marko Milenković iz knjižare Alan Ford.

-Pri tom, naš festival se odvija na proleće, na otvorenom, što mi je i lično, dugo bila želja, da se svi ti sadržaji iznesu na otvoreni prostor, ako ne baš izložbe i tribine, a onda makar berza, crtanje i potpisivanje. A tu je i dečiji maskenbal, kao programsko oveženje, dodaje Milenković.

Paralel festival

Kao festival subkulture – Paralel, postojimo već šestu godinu i od samih početaka je pored dominantnih umetnosti – muzike i filma, ravnopravno afirmisao i strip, kroz izložbe, radionice. Tako smo dobro upoznali tu specifičnu stripadžijsku publiku, koja je neverovatno predana i verna, svojoj omiljenoj, 9. umetnosti, govori za Danas Valentina Macura iz organizacije Paralel festival, dodajući da region jako dobro funkcioniše kao jedinstvena scena i to je ono na čemu ćemo programski i ubuduće insistirati.

Objavljeno 12. maja 2017. u dnevnom listu Danas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x