Dilan je uvek isti i svoj, vremena oko njega su se promenila

0

Od kako je pre nekoliko godina Roberto Rekioni preuzeo vodeću mesto jednog od najčitanijih stripova u Italiji i Srbiji, Dilana Doga, uveo je mnoge promene u sam koncept rada, što je izazvalo mnogo različitih reakcija.

dilan stripblog

Roberto Rekioni, urednik Dilana Doga, govori za Danas povodom 30 godina od prve epizode ovog stripa u Srbiji

Promene koje je Rekioni uveo ogledaju se pre svega u samom konceptu edicije – ima mnogo novih autora i objavljuju se kratke priče različitih umetnika čiji se pogledi na koncept stripa znatno razlikuju od izvornog. Ove godine obeležava se jubilej 30 godina od prve epizode Dilan Doga u Srbiji (15. avgusta 1987. Dnevnik je objavio prvu epizodu pod pogrešnim nazivom “Doktor Ksabaras”, a pravi je “Zora živih mrtvaca”). Tim povodom izdavačka kuća Veseli četvrtak je napravila integralno izdanje “Majke i očevi” i predstavila ga nedavno na Striporama festu u Nišu. 

Rekioni, koji nije mogao da prisustvuje ovom događaju, za Danas govori o značaju Dilana Doga.

 Koliko je Dilan Dog zapravo važan za svet stripa?

-Dilan Dog je drugi najprodavaniji strip u Italiji što ga čini jednim od najprodavanijih stripova u svetu. Devedesetih godina naša zemlja je predstavljala jedan pravi kulturološki i socijalni fenomen jer je prodala milion kopija. On je svedok jednog sadašnjeg vremena koji priča priču koristeći horor kao metaforu. 

 Šta se to promenilo u serijalu Dilan Dog od 1986. godine?

-Dilan je uvek isti i svoj. Vremena oko njega su se promenila. Postoje novi monstrumi koji su se pridružili starim.

 Možete li nam reći nešto o ediciji “Planeta mrtvih” autora Alesandra Bilote, koja najviše izlazi iz koncepta serijala i daje jednu novu i u potpunosti obrnutu sliku?

-To je paralelna i alternativna serija. Ona je univerzum u kome se odigrava apokalipsa sa zombijima u kojoj oni moraju da se suoče sa posledicama ovih događaja. Dilan je star. Gručo je zombi. Nulti pacijent. Svet hoće da “zaboravi”.

Šta nas novo očekuje u serijalu o Dilan Dogu?

-Kontinuitet, novi likovi koji će biti deo ekipe, novi užasi.

 Šta je najvažnija ideja serijala Dilan Dog, prema vašem mišljenju?

-Empatija.

Jubilej 30 godina Dilan Doga je u Srbiji obeležen jednim integralnim izdanjem, knjigom koja sadrži tri epizode “Priča o Dilanu Dogu”, “Mater Morbi” i “Mater Dolorosa”. Možete li nam reći šta je to što je specifično za ove tri epizode?

 -To je idealna trilogija koja istražuje priču i dušu protagoniste-lika. Priča o Dilanu Dogu je od

Ticijana Sklavija, druge dve su moje. Mater Morbi je bila epizoda iz redovne serije ali je bila poznata zbog uspeha u Italiji i inostranstvu. Sve je to zbog velikih uspeha koje je imala u knjigama stripova u takozvanim slavljeničkim knjigama, slavljeničkim zbog jubileja.

 Šta je najvažnije za razvoj strip scene u jednoj zemlji?

-Recimo, Italija je zemlja koja voli stripove i stripovi čine deo njenog kulturnog nasleđa. Mnogi veliki majstori stripa su Italijani.

Srpska strip scena je puna topline i strasti

-Ne poznajem dovoljno vašu strip scenu. Bio sam jednom u vašoj zemlji i primetio sam puno topline i strasti u stripskom radu – kaže urednik Dilana Doga Roberto Rekioni.

Objavljeno 04. septembra 2017. u dnevnom listu Danas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x