Preminuo Sten Li: Spajdermen, Ajron Men, Tor… ostali bez svog tvorca

0

Sten Li, čuveni američki strip scenarista, urednik, izdavač i producent, čovek koji je stvorio Marvel komiks, preminuo je u 95. godini, saopštila je njegova ćerka, prenosi N1.

preminuo sten li stripblog

Li je preminuo u Čedar-Sinaj Medicinskom centru u Los Anđelesu.

Kao scenarista je sarađivao sa crtačima Džekom Kirbijem i Stivom Ditkom, stvorivši strip junake kao što su Spajdermen, Halk, Fantastična četvorka, Ajron Men, Tor, Iks Men i mnogi drugi.

Li je od male izdavačke kuće stvorio veliku multimedijalnu korporaciju. Primljen je u Kuću slavnih Vila Ajznera, a takođe i u Kuću slavnih Džeka Kirbija, stoji na sajtu N1.

Sten Li donosi novine i na uredničkom polju. Na prvim stranama stripa, pored scenariste i crtača, počinje da kredituje i sve ostale koji su radili na stripu: tušere, unosače teksta i koloriste. Stvaranje neposredne veze između autora stripova i čitalaca bilo mu je takođe vrlo važno. Zato svaku sveščicu prate i adekvatni tekstovi koji najavljuju neke nove priče strip – serijala i donose nove vesti i podatke o autorima stripa.

Pročitajte: Sten Li i prvi ,,Cameo” za DC (VIDEO)

Tokom šezdesetih godina Sten Li je bio urednik najvećeg broja Marvelovih serijala, pisac scenarija, urednik rubrike pisama čitalaca, a takođe je pokrenuo i mesečnu kolumnu Stenova govornica, preko koje je promovisao izdanja i obično je završavao kolumnu svojim legendarnim uzvikom Ekscelzior!

Velika popularnost Marvelovih stripova uslovila je i naglo povećanje obima posla, tako da Li više nije bio u mogućnosti da piše detaljne scenarije za crtače. Pristupio je novom metodu, koji su koristili i drugi izdavači, ali koji je zbog Marvelovog velikog uspeha postao poznat kao Marvelov metod, piše na sajtu N1.

Ukratko, taj metod se svodio na sledeći postupak: Sten Li bi smislio priču i napisao kratak sinopsis; zatim bi na osnovu toga crtač nacrtao strip, a potom bi Li pisao tekst za oblačiće, posle čega bi se strip kolorisao i unosio tekst.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x