Valerijan: Čija je naša planeta?

0

Da li ste se ikada zapitali kako je nastao život na planeti? Zapravo da li ste ikada sebi postavili pitanje kome pripada ova zemlja? Prema liberalnoj teoriji onaj koji stane na ničiju zemlju i kaže da je njegova postaje njen punopravni vlasnik, odnoso samo je potrebno pročitati ustav i himnu da bi se deo zemlje koja ne pripada nikome konstituisao u državu.

valerijan stripblog

Prikaz Stripoteke Valerijan Šinguctrejd DOO Vilfrida Lupanoa i Matjea Lofreja

Ako je tako, kako onda možemo da znamo da neko ranije, neko iz udaljenih galaksija nije prisvojio ovu planetu za svoju, a da mi to uobšte ne znamo? Šta ako su to Šinguci?

Usred svoje misije sa majstorom galaktičkiog finansijskog kriminala Lorelina i Valerijan bivaju upoznati sa tako nesvakidašnjom i nerealnom pričom. Šinguci, vanzemaljska stvorenja preuzela su planetu Zemlju tako što su napravili kompaniju za istraživanje Šinguctrejd i tako poslali svoje sonde duž beskrajnog svemira. Sonde su imale zadatak da istraže neregistrovane i neistražene planete. Međutim, korišćenjem prostorno-vremenskog teleporta Šinguci su poslali svoje sonde daleko u prošlost, čak tri i po milijarde godina, daleko pre nego što je na Zemlji nastao živi svet. Tako je Zemlja pripala njima. 

Međutim, naviknuti na zabavu i alergični na rad, Šinguci su, sada svoju planetu Zemlju prokockali na kartama. Nije bilo ko odneo Zemlju, već neko ko kontroliše jato stvorenja koja u međuplanetarnom prostoru žive od toga što posišu svu vodu sa planete na kojoj je nađu.

Lupano i Lotrej tu dodaju priči ekološki momenat kako bi smo se zamislili šta smo zapravo uradili sa našom planetom. Nakon što je odlučeno da se voda uzme sa Zemlje i prodaje tamo gde je plaćaju “u zlatu” stvorenja su se otrovala, neka čak i podlegla. Voda je zatrovana teškim metalima, plastikom, ispuštanjima fekalnih sadržaja u nju. Za dotičnog novog posednika planete mnogo bi bolje bilo da može svoje “usisivače” da pošalje vekovima unazad kroz vreme kako bi pronašao čistu i nezagađenu vodu, najvredniji derivat koji Zemlja i njeni stanovnici imaju. Očigledno oni nisu svesni tog blaga. 

Crtež je specifičan, kao uostalom i za sve nastavljače Mezijera i Kristena. Valerijan je predstavljen kao razvijena i izdefinisana atleta, a Lorelina kao zgodna devojka što je ona i bila samo ne u na takav realištičan način. Lorelina ima svoj klub obožavalaca u ovoj epizodi i mnogi su zaneseni njenim telom i lepotom. 

Matje Lofrej, crtač ove epizode poznat je čitalačkoj publici kod nas po ostvarenjima Prorok i Long Đon Silver u izdanju izdavačke kuće Darkvud, dok je tekstopisac Vilfrid Lupano poznat po stripu Stare furune u izdanju Makonda. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x