Strip umetnici protiv AI

0

Reakcije umetnika na AI su svakim danom sve oštrije.

Strip umetnici protiv AI

Jon Lam, storyboard dizajner u izdavaču video igrica Riot Games, objavio je listu autora stripova i drugih umetnika čija dela koriste Midjourney i druge AI veštačke inteligencije bez dozvole. Lista – uključujući oko 4.000 imena – dolazi iz rasprave koju je čovek vodio s Davidom Holzom, izvršnim direktorom Midjourneyja, na javnom forumu.

Imena ovih autora su ona koja korisnici platforme mogu uneti kako bi kreirali slike u svom stilu. Kako prenosi ICv2, lista uključuje crtače svih epoha – od nastanka do danas – i svih porekla. Postoje crtači superheroja i umetnici mange, sa realističnim ili ekspresionističkim stilom, uključujući i andergraund umetnike.

Među autorima stripova koje eksploatiše veštačka inteligencija su, na primer, Amerikanci poput Kirby-a, Ditka, Johna Romite, Franka Millera, Bernie Wrightsona i Grega Capulla, kojima se pridodaju i Carl Barks, Bill Watterson, autor Calvin & Hobbes-a i Kate Beaton, autorka jednog od najpopularnijih prošlogodišnjih grafičkih romana, Ducks.

Pročitajte: BOMBA: Džejson Aron je novi scenarista Nindža Kornjača

Pored majstora kao što su Robert Crumb, Dave McKean i Alex Toth, na listi su i savremeni autori stripova za devojčice i dečake poput Raine Telgemeier i Sarah Andersen i Dav Pilkey, jedan od glavnih autora dečjih stripova današnjice. Ovome se dodaju brojni manga umetnici, uključujući Masashi Kishimoto (Naruto), Eiichiro Oda (One Piece), Naoko Takeuchi (Sailor Moon) i Akira Toriyama (Dragon Ball).

Ova lista se trenutno koristi kao dokaz tokom suđenja započetog u januaru 2023. u kojem su učestvovali neki umetnici protiv platformi Midjourney, Stability AI i DeviantArt. Međutim, ovo pitanje je aktivno i van sudnica: tokom 2023. godine, na primer, u Europi je rođen EGAIR, udruženje umetnika stvoreno s ciljem regulisanja veštačke inteligencije.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x