Preminuo je legendarni Karlo Ambrozini

0

Izdavačka kuća Sergio Bonelli Editore objavila je tužnu vest o smrti Karla Ambrozinija, jednog od najvažnijih autora Dilan Dog stripova.

Preminuo je legendarni Karlo Ambrozini

Karlo Ambrozini, jedan od najznačajnijih autora Dilana Doga i tvorac likova Napoleon i Jan Diks za Sergio Bonelli Editore, preminuo je u 69. godini, objavila je izdavačka kuća na svom zvaničnom sajtu.

Rođen u Azzano Mella (Breša) 15. aprila 1954. godine, Karlo Ambrozini je pohađao srednju umetničku školu i Akademiju likovnih umetnosti u Breri i ušao kao saradnik u atelje Leonea Simpeljina, koji su posećivali i Enea Riboldi i Đampjero Kazertano. Službeno je debitiovao sredinom sedamdesetih ilustrujući ratne priče za izdavačku kuću Dardo, epizode serije Daniel Editoriale Corno, erotske stripove za Ediperiodici i neka poglavlja iz Istorije Italije Enza Biagija u stripovima.

Prekretnica u njegovoj karijeri nastupila je 1980. godine, kada je za Sergio Bonelli Editore nacrtao Pellerossa, broj 26. Kena Parkera. Bio je to temeljni deo u razvoju njegovog ličnog pristupa pričama, koji je spojio klasičnu avanturu i visoke inspiracije, umetnost, književnost i psihologiju.

Pročitajte: Izlazi jubilarni 700. broj Zagora

Rođenjem Dilana Doga 1986. bio je jedan od prvih crtač koji se pridružio kreativnom timu, stvarajući broj 15. iz serije, Kanal 666. Bio je među najelegantnijim tumačima lika, koji je takođe crtao retkom tehnikom ​​mecotinte akvarela u nekim od najemotivnijih i najomiljenijih priča poput Dugog zbogom. Njegov angažman kao crtača ubrzo se proširio i na scenaristu, prvi autor koji je stvorio sve, tekst i crtež, kao npr. epizodu Iza zavese (Dylan Dog 97, oktobar 1994).

Tri godine kasnije bio je primoran da smanji svoje obaveze na radu Istraživača noćnih mora jer je stvorio vlastitu seriju Napoleon, među najoriginalnijim i najsofisticiranijim u celoj panorami italijanskih serijskih stripova. Istraživanja detektiva entomologa, prožeta između književnosti, slikarstva i psihoanalize, stavili su strasti Ambrozinija na papir i ostala na kioscima deceniju, u pedeset dvomesečnih izdanja.

Godine 2008. došao je red na Jan Dixa, miniseriju od četrnaest brojeva u kojoj je glavni lik umetnički kritičar, a Ambrozini se još uvek fokusira na iste teme.

Posljednjih godina Ambrozini je rad na svojim likovima i Dilanu Dogu zamenio nekim knjigama iz serije Le storie, dva toma Il confine i Texone, objavljenim 2005. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x