Partizanski strip: Izložba plakata partizanskog filma i razgovori sa strip autorima

0

Povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašističkog okupatora 1944. Antifašistički front 23. oktobar vas poziva na izložbu plakata partizanskog filma, u utorak 24.oktobra od 19h u CK13.

partizanski strip stripblog

Pozivamo vas na druženje i razgovor, da saznamo nešto novo o partizanskom stripu i gledamo (prilično aktuelan) partizanski film “Kad čuješ zvona” Antuna Vrdoljaka.

Pročitajte: Najavljen novi strip o mladom Kortu i odvijaće se u zemljama EX-YU

Od 19 časova počinje razgovoro koji će moderirati Nenad Savin. Gosti su naši poznati strip crtači, ljubitelji i poznavaoci (partizanskog) stripa: Predrag Đurić Novosađanin, prve strip scenario napisao je još sa devet godina. Sa nepunih 16 godina pristupa grupi Princ Valijant – B4 i intenzivno radi na strip scenariju. Urednik je magazina Vojvođanski strip i istoimenog veb portala. Autor je dve izložbe – “Tarzan u Novom Sadu” (Kulturni centar Novi Sad, 2012) i “Strip u vojvođanskoj štampi na nemačkom jeziku između dva svetska rata” (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 2015). Saradnik je lista za decu “Neven” za oblast stripa. U ovom časopisu objavljivao je tekstove iz istorije stripa i vodio školu stripa. Autor je više tekstova iz oblasti stripa, a uradio je i brojne intervjue sa vodećim strip autorima.

Od 2012. do 2016. godine radi scenarija za izdavačku kuću „Rosencrantz“…

Bane Kerac Novosađanin, crtač stripa, scenarista, ilustrator. Bio je jedan od prvih domaćih crtača stripova koji je bio zaposlen sa punim radnim vremenom u novosadskom Dnevniku.

Stripovi mu se objavljuju širom sveta, a istoričari stripa ga smatraju za najuticajnijeg srpskog i jugoslovenskog crtača modernog doba. Dobitnik je Specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu 2005. na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu…

Od 20 časova projekcija filma “Kad čuješ zvona” Antuna Vrdoljaka.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x