“Zmija i kojot”: Dugim, peščanim predelima…

0

Jedan svojevrsan omaž Tarantinovim filmovima “Bilo jednom u Americi” i “Dobri momci” uradili su stripski autori Aleksis Nolen Mac i Filip Gzavije.

zmija i kojot stripblog

Prikaz stripa “Zmija i kojot” autora Aleksisa Nolena Maca i Filipa Gvazijea u izdanju Čarobne knjige

Grafička novela “Zmija i kojot” ostavlja strujicu napetosti Tarantinovih filmova, suvi pesak južnih američkih država i nepregledne puteve predela koje su nekada gazili Teks Viler, njegova družina i razni razbojnici koje su jurili.

Pročitajte: Asteriks 13: Nastavak Asteriksa u starom stilu

Zmija je Đuzepe Barela stara lutalica koja svojim kamperom punim rđe obilazi nepregledne predele Nevade, pustare kojima više ni lešinari ne hodaju i koji se kloni nevolje. To ne znači da se nevolje klone njega, šta više lete kao muve na lepak i koliko god se trudio da ostavi starog sebe negde iza tragova točkova, stari on mu to ne dozvoljava.

Barela je tokom 1920-ih godina počeo da se bavi švercom. Malo po malo od cigareta, preko alkohola do herojina. Njegovim kanalima tekle su zabranjene supstance kao podzemna reka, brzo, bistro i bez smetnji. Barela je veoma brzo uvideo mogućnosti u razvijanju biznisa i ništa ga nije moglo sprečiti da dobro zaradi, investira ili obrne. Veoma brzo je stekao imperiju koja se merila sa beskonačnim. Naravno, njemu i njegovim ortacima počeli su mnogi da ulaze u poslove i tako redom, sukobi i saradnje dovele su do toga da nema nazad i da je borba do istrebljenja ili za goli život (kako iz koje perspektive) bila neizbežna. Ubrzo je postao zaštićeni svedok, jedan od prvih u programu zaštićenih svedoka FBI-a u cilju borbe protiv organizovanog kriminala. I sada, on ima sve. Živi na račun poreskih obveznika, luta širokim i slobodnim predelima i čuva glavu jer oni koji su mu dodeljeni da je čuvaju nisu baš najsposobniji.

Aleksis Nolen je definitivno u ovom delu primenio sva znanja pripovedanja koja je stekao u do sada poslednjem nastavku Snowpiercera, kao i u kriminalističnom serijalu Tango koji je radio zajedno sa Gzavijeom. Efektnost radnje je definitivno najznačajnija karakteristika koja opisuje Nolena i njegov rukopis. Poetičnost u dijalozima nije na najvišem nivou ali ni ne treba da bude jer je u pitanju kriminalistički strip, ali ono što mu je svakako za zameriti jeste ta oštrina likova, njihovih replika i uličarskog ponašanja. Više se Barelina visprenost i neumoljivost vidi iz Gzavijeovog prikaza njegovog lika i mimikom iz scene u scenu, a ne na osnovu onoga što izgovara, no svakako Marvelov crtač i crtač Konkvistadora (Phoenix press) je svoj stil upravo zasnovao na tom pokaznom dojmu.

Čarobna knjiga je izdala 2023. godine strip “Zmija i kojot” kao sedmi specijal edicije Stari kontinent. Knjiga je standardnog kvaliteta ove edicije i tačnog i jasnog prevoda Ilije Čanka sa francuskog jezika.

A kojot, da na njega smo zaboravili ovog puta. On je mali i dobroćudni kojot kojeg je Barela pokupio negde u pustinji, pripitomio i pokušao tokom cele priče da pronađe adektvatno ime. Bezuspešno.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x