Skorceze ponovo pljuje superherojske filmove

0

Proslavljeni reditelj Martin Skorceze nastavlja sa negativnim komentarima na račun superherojskih filmova.

Skorceze ponovo pljuje superherojske filmove

Tokom intervjua za GQ, reditelj Martin Skorceze vratio se razgovoru o filmovima o superherojima, ponovo izrazivši negativno mišljenje vezano za superherojske filmove. Ranije, 2019. godine, proslavljeni reditelj rekao je da ne smatra superherojske filmova “pravim bioskopom”, upoređujući ih sa “tematskim parkovima”, objašnjavajući da to “nisu filmovi ljudskih bića koja pokušavaju preneti emocionalna i psihološka iskustva drugom ljudskom biću.”

Pritisnut od strane novinara GQ-a pitanjem o prekomernoj produkciji superherojskih filmova i velikih franšiza, koje delimično monopolizuju ostatak američke filmske produkcije, Skorceze je rekao: „Opasnost leži u onome što [ovaj višak] čini našoj kulturi. Jer postojaće generacije koje će misliti da su filmovi samo to.”

Skorceze je tada objasnio da kinematografiju, kako on smatra, trebaju spasiti sami reditelji, koji bi se trebali boriti protiv ovih produkcija i posvetiti se sjajnim filmovima. On je naveo i neke primere, navodeći braću Josha i Bennyja Safdieja, autore Good Time i Uncut Diamonds, ali i Christophera Nolana, koji je poslednjih meseci najzvučnije rediteljsko ime u Holivudu zahvaljujući filmu Openhajmer, zaboravljajući, međutim, kako je reditelj u nedavnoj prošlosti i sam je bio važan autor strip filmova, sa filmskom trilogijom o Betmenu.

Pročitajte: Zaposleni na specijalnim efektima za Marvelove filmove traže bolje uslove rada

„Ono što mislim je da je ovo izmišljen sadržaj. Skoro kao da je veštačka inteligencija snimila film”, prokomentarisao je Skorseze, misleći na loš sadržaj filmova o superherojima. “To ne znači da ne postoje neverovatni reditelji i stručnjaci za specijalne efekte koji prave prelepa umetnička dela. Ali šta to znači? Šta nam ovi filmovi nude, šta nam prenose? Osim doživljaja jednokratne konzumacije nečega što onda odmah eliminišete iz uma, iz tela, zar ne? Mislim, šta vam ostavljaju?”.

Međutim, Skorceze je dodao da ga zanimaju tehnološke inovacije u filmovima, 3D, IMAX, te da ceni filmove poput Avatar: Put vode. Njegova vizija je da snima i gleda filmove koji vam “udare u glavu i stomak”. I zaključuje: „Morate nešto reći filmom. Inače, koja je svrha to raditi? Morate nekako da komunicirate.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x