“Prokleta hulja – Prvi tom”: Brza krimi radnja sa horor elementima!

0

123. knjiga edicije Stari kontinent u izdanju izdavačke kuće Čarobna knjiga donosi nam još jedan rad Režisa Loazela ali ovoga puta podržan radom Olivijea Pona.

prokleta hulja stripblog

prokleta hulja

Prikaz stripa “Prokleta hulja – Prvi tom” Režisa Loazela i Olivijea Pona u izdanju Čarobne knjige

“Prokleta hulja” je knjiga nastala od 2019/2022. godine u šest tomova originalno izdata u tri albuma kako će, najverovatnije Čarobna knjiga da izda.

Pročitajte: “Zagor & Fleš: Sekira i munja”: Znak crnog orla sa munjom

Mnogo se govori na forumima, društvenim mrežama i grupama o radu Režisa Loazela i mnogo je podeljenih mišljenja za njegov dar scenariste. Kada je crtež u pitanju Loazel prolazi, ali priče poput Petra Pana ili Velikog Mrtvaca su izuzetno kritikovane kao scenaristički slabe, bez konkretne poente, pune praznog hoda i slično. Međutim, ne delimo svi isto mišljenje i Loazel je prema našem mišljenju veoma darovit umetnik koji i te kako iznenadi svojim umećem stvaranja napetosti u radnji, povezivanja priča mamcem tako da se stvara potreba za čitanjem novog nastavka i generalnom organizacijom dinamike dela.

  • prokleta hulja stripblog
  • prokleta hulja stripblog

“Prokleta hulja” je dijametralno suprotno delo Velikom Mrtvacu, Petru Panu i “Ptici”. Naravno, ovde ćemo govoriti iskljhučivo o prvom integralu koji je za sada jedini objavljen na srpskom jeziku u školski tačnom prevodu Ilije Čanka za Čarobnu knjigu, odnosno o prva dva toma “Izabel” i “O Maneta”. Mladi Maks dolazi u Kalimboantao u Brazilu kako bi pronašao svog oca o kojem mu majka nije ništa pričala. Njegovo sećanje ima jako uporište u samo dve fotografije gde su on i majka, sa dva različita tipa. Trag ga dovodi do opasnog mesta, do neljudskih uslova za život, a pored neprijatelja i lažnih tragova, on ipak nailazi i na neke ljude koji će mu mnogo značiti, ne u potrazi nego u preživljavanju.

prokleta hulja stripblog

Priča govori o grupi mladih ljudi, Maksu i njegovim novim prijateljima i samim tim nema mesta za iscrpne razgovore, opise i nepotrebne naratorske ispade. Radnja je dinamična i spada u kriminalistički žanr.

POVEZANO: Loazelova dela obrađena na Strip Blogu

Ponov crtež dosta podseća na Loazela i kolorit Fransoa Lapjera je sasvim smerno urađen tako da je vizuelno priča, karikaturalno, sa veoma detaljnim dekorima urađena perfektno. Kako Loazela poznajemo veoma dobro važno je nešto reći o Olivijeu Ponu. On je rođen u Parizu 1969. i francuski je strip autor i animator. U Londonu je radio na dugometražnim filmovima Fievel Goes West i A Dinosaur’s Story, a početkom 1990-ih započinje svoj rad na stripu. Ono što mi od njega poznajemo su stripovi Tamo gde pogled dopire sa Žoržom Abolinom i sada Prokleta hulja sa Loazelom.

“Prokleta hulja” je strip vredan pažnje za sve ljubitelje krimi radnje sa horor elementima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x