“Zagor & Fleš: Sekira i munja”: Znak crnog orla sa munjom

0

Kada je negde 2018. godine na sajtu izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore objavljena vest da će popularni italijanski strip junaci veoma cenjeni na našim prostorima…

sekira i munja stripblog

sekira i munja

Prikaz stripa “Zagor & Fleš: Sekira i munja” autora Đovanija Masija, Maura Uzea i Davidea Đanfeličelija

…koji su praktično popularizovali i omasovili strip u Jugoslaviji, biti saborci svetski popularnim DC-jevim superherojima stripska javnost u našoj zemlji nije bila oduševljena tom idejom. Uglavnom se potezao argument da je to klasično šlepanje, da se tu Boneli radi koristi i opšte popularizacije udružuje sa velikim DC-jem koji je svetski popularam, ali ni njima poslednjih godina ne cvetaju ruže… Međutim, sada kada je u izdanju Čarobne knjige prva priča ovih krosovera došla i na naše prostore može se diskutovati o kvalitetu same priče.

Pročitajte: “Mladi Teks – Živ ili mrtav”: Gde se krije koren Teksovog odmetništva?

Zagor i Fleš su se susreli u Zagorovom domu Darkvudu kako bi spasili univerzum od uništenja, obnavljanja toka istorije i totalnog uništenja sveta kakvog poznaju protagonisti priče. Đovani Masi, Mauro Uzeo i Davide Đanfeliče su skockali ovo izdanje odavno okaljeni i oprobani na Dilan Dogu, Siročadima i drugim važnim stripovima i serijalima.

Uvod

Izuzetno je značajno napomenuti da se od ovog krosovera nije mnogo očekivalo. Kako smo već i rekli on se iščekivao ali ne i očekivao sa velikim oduševljenjem jer je spoj Zagora i Fleša izgledao dosta neprirodno za raziku od spoja Dilana i Betmena, no dobro. Zagor i Fleš su se u ovom stripu pronašli na istoj strani tako što su se susreli sa kombinacijom veoma teških negativaca. Ludi naučnik Helingen (Zagovor neprijatelji) i Gorila Grod (Flešov serijal – ultra pametni zločinački um) su se udružili kako bi promenili tok istorije, poremetili ravnotežu atoma dva univerzuma kojima pripadaju želeći tako da unište svoje neprijatelje i zavladaju svetom koji će nakon kataklizme nastati iznova.

  • sekira i munja stripblog
  • sekira i munja stripblog
  • sekira i munja stripblog

Priča počinje u Central Sitiju Flešovom domu gde su radnici na jednom gradilištu pronašli masovnu grobnicu starosedelaca američkog kontinenta. Svaki do njih je na grudima imao iscrtan Flešov znak što nam svakako sugeriše vezu Grodovih i Helingenovih postupaka sa budućim vremenom i planom za spajanje dva junaka iz različitih vremenskih razdoblja.

Susret Zagora i Fleša

Naravno, kad god su krosoveri u pitanju junaci različitih gradova, univerzuma, vremenskih razdoblja se obavezno na krv i nož zakače i pohvataju za guše. Tako su i Zagor i Fleš prvo krenuli u borbu, ali Fleš koliko god brz nije mogao lako da se privikne na atome Zagorovog doba te je dobio po kaputu, ali ne jeftino. E sad, pošto je definitivno priča bila ograničena na određeni broj strana brzo su stekli poverenje jedno drugog i krenuli u akciju osvete miroljubivog plemena darkvudske šume, a usput i celog sveta.

I to je u principu to, brza radnja, brz splet događaja, a atmosfera superherojska. Postavka tabli, dinamika razvoja scena i način ilustrovanja se može uporedti sa Flashpointom ili nekim drugim Flešovim serijalima. Svakako to doprinosi zanimljivosti jer Zagora ne možemo gledati tako u klasičnim serijalima. Ali naravno, krosover je krosover, šlep je šlep samo do prvog majstora… Zanimljivo sve u svemu i ništa za šta bi se pošteni stripoljubac mogao uhvatiti.

Izdanje Čarobne knjige je sasvim korektno odraženo, Aleksandar Marković je, onako kako smo već navikli, perfekcionistički odradio prevod i može se zaključliti jedno blistavo izdanje na policama.

A da, nadamo se da ste primetili ono što smo negde na sredini teksta napisali, na mestu Darkvuda nikao je Central Siti, nimalo svetla budućnost Zagorovog doma…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x