Štrumpfovi su prvi put posle 65 godina drugačiji

0

5. maja, u Francuskoj, izdavač Le Lombard je objavio Qui est ce schtroumpf? (u prevodu “ko je ovaj štrumf?”), nov strip o Štrumpfovima, likovima koje je 1958. stvorio belgijski crtač Pejo.

Štrumpfovi su prvi put posle 65 godina drugačiji

Reč je o vrlo posebnom stripu i događaju, jer su prvi put nakon šezdeset pet godina Štrumpfovi napisani i ilustrovani stilom drugačijim od stila njihovog tvorca. Scenario i crteže je ustvari francuski karikaturista Tébo (pravo ime Frédéric Thébault), jedan od najpopularnijih humorističkih autora savremenog stripa u Francuskoj.

Na pedesetak stranica priče Ko je ovaj štrumpf? priča govori o štrumfu koji je izgubio pamćenje i koji nije u stanju da se izrazi na karakterističnom jeziku štrumfova, smešnom i nadrealnom jeziku gde se reč “štrumpf” iznova vraća i dobija različita značenja. Izgubljen i neshvaćen u svetu stvorenja koja su mu toliko slična (a opet tako različita), zaboravni Štrumpf morat će zaslužiti poverenje Pape Štrumpfa, Štrumpfete i ostatka sela, a u isto vreme pokušati otkriti ko je on i odakle dolazi.

“Nisam nameravao da napravim parodiju ili album koji je omaž Peyou”, rekao je Tebo za France Bleu. „Likovi su mi ‘pozajmljeni na korišćenje’, ali uvek se radilo o mom humoru, mom načinu da pričam priče i postavljam ih na scenu.” Karikaturista je takođe precizirao da je tokom rada na ovom stripu imao carte blanche i da je, kada se posao završio, zatraženo da unese “vrlo malo izmena” u svoje ideje ili crteže.

„Uspeo sam da izmislim „svog“ štrumfa, koji ima veliki nos i malo se razlikuje od ostalih. Mogao sam da modifikujem i dobro poznate likove, kao što je Gruber, kojeg sam napravio ekstra ravnim, a Štrumpfeti sam promenio frizuru i cipele. Čak je i selo od pečuraka, ali to su “moje” pečurke. Kada ljudi otvore album, misle da je to normalan album. Ali ako ga stavite pored Peyo-vog albuma, možete videti razlike”, nastavio je Tebo.

Pročitajte: Preminuo crtač Dilan Dog stripova Đuzepe Montanari

Što se realizacije tiče, autor je priznao da nije naišao na posebne poteškoće ni u koncepciji ni u pisanju priče. Umesto toga, posvetiti se crtežu bilo je drugačije: «Toliko sam maštao o albumu da u određenom trenutku više nisam mogao da nastavim sa svojim fantazijama. Morao sam da ispravljam svoje crteže stotine puta. Tek nakon početka bojenja rekao sam sebi: ,,evo nas, imam likove.” Uprkos poteškoćama na koje se nailazi, Tébo je rekao da je zadovoljan rezultatom: ,,Objavljujem jedan strip godišnje već 25 godina i uvek sam pomalo razočaran. Stalno govorim sebi da ću biti bolji u sledećem, ali ovo je prvi put da sam sasvim zadovoljan.”

Ko je ovaj štrumpf? je prvi tom serije “One-shot stripova o štrumpfovima”, kojom izdavačka kuća Le Lombard namerava započeti novu tradiciju i objavljivati druge priče o štrumofovima koje su kreirali neki od najpoznatijih autora francusko-belgijske škole, čak i oni koji su svojim stilom veoma udaljeni od imaginarija klasičnog serijala.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x