Preminuo crtač Dilan Dog stripova Đuzepe Montanari

0

U subotu 5. avgusta 2023. godine, u 86. godini, umro je strip umetnik Đuzepe Montanari, najpoznatiji kao crtač Dilan Dog stripova.

Preminuo crtač Dilan Dog stripova Đuzepe Montanari

Montanari je na serijalu Dilan Dog debitovao već u trećem broju, u epizodi Noći punog meseca, 1986. godine.

Montanari je rođen u San Giovanni in Persiceto, u provinciji Bolonja, 26. novembra 1936. godine. 1954. godine, nakon srednje naučne škole, počeo je da sarađuje sa Studio D’Ami, prvo na westernu I tre Bill, a kasnije crtajući brojne western priče za časopis Puppy and Tiramolla. U narednoj deceniji postao je autor naslovnica za Editoriale Corno, da bi se potom posvetio erotskim stripovima koje su objavljivali Renzo Barbieri i Giorgio Cavedon. 1974. je umesto toga počeo raditi za Lanciostory, crtajući serijal Alamo Kid.

Pročitajte: Eva Kant: Diabolikova ljubav!
Tabla Đuzepea Montanarija i Ernesta Grasanija za “Noći punog mjeseca”, priču o Dilanu Dogu koju je napisao Ticiano Sklavi:

Započeo je saradnju sa izdavačkom kućom Sergiom Bonelli Editore kasnih sedamdesetih radeći stripove Malog Rendžera, na tekstove Decija Kanzia i Đorđa Pecina. Godine 1986. pridružio se ekipi Dilan Doga, gde je, zajedno sa Ernestom Grasanijem, postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih crtača, kreirajući 27 priča redovnog serijala od 1986. do 2017. Od decembra 2021. godine, ovaj put zajedno sa Paolom Bačilijeri, postao je crtač naslovnice dvomesečnog časopisa Dylan Dog Oldboy.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x