Da li je Zagor kopija ili originalno delo?

1

Uvek se ističu životne dogodovštine vizuelnog tvorca Zagora Duha sa sekirom Galijena Ferija kada se govori o samom strip junaku.

godina zagora stripblog

kopija

Često se inspiracija za Zagorove priče pronalazila upravo u avanturama koje je proživljavao sam Feri, s obzirom na to da je on bio poznat kao veliki ljubitelj adrenalinskih radnji.

Kako je i sam Moreno Buratini sadašnji urednik Zagora u Serđo Boneli Editore izdavačkoj kući napisao u svom oproštajnom tekstu o Feriju “Duh sa četkicom”: “Bezbroj puta su mu se događale nezgode, koje kao da je namerno izazivao kako bi imao građu za svog junaka. Jednom prilikom se spuštao čamcem nizvodno i brzak ga je odvukao do vodopada niz čiji je slap pao u čamcu i našao se na dnu reke. Svojom veslačkom veštinom, odgurivajući se veslom o kamenito dno korita, je uspeo da se okrene i spase. Nakon toga bi dugo pripovedao svoje doživljaje i preslikavao ih u svojim crtežima.”

Pročitajte: Šetnja kroz Darkvud

Međutim, kada su Feri i Serđo Boneli smislili Zagora davne 1961. godine, Fantom i Tarzan su već postojali.

Zagor Duh sa sekirom se može povezati sa Fantomom koji ima nadimak Duh koji hoda i tu se može tražiti inspiracija za Zgorovog nadimak. Sa druge strane, Zagor je atleta koji se sa lakoćom penje po drveći, prelazi razdaljine uz pomoć lijana i vešto prolazi kroz najgušće rastinje u “Mračnoj šumi”, što se svakako može poistovetiti sa Tarzanom, velikim i sjajnim junakom Hala Fostera.

Naravno, Zagor je originalan lik, ali dosta podseća na neke od onih koje poznajemo, a koji su nastali pre njega i koji su na njegove tvorce vršili veliki uticaj.

Ovo su samo neke od spekulacija, ništa lično 😉

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Milenković
Milan Milenković
8 months ago

Zagora su stvorili Feri i Serđo Boneli.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x