“Republika Lobanje” – U svetu piratske ideologije…

0

,,Vaš život će biti težak. I biće kratak. I sigurno će se okončati konopcem oko vrata. Ali to je život koji ste izabrali.”

“Republika Lobanje” - U svetu piratske ideologije...

Prikaz stripa “Republika Lobanje” po scenariju Vensana Bruža i crtača Ronana Tuloe u izdanju Čarobne Knjige

Pirati su uvek bili zanimljiva tema za pričanje priča. Kroz istoriju su ostali zapamćeni kao ozloglašeni nasilnici, pohlepni za bogatstvom i krvlju, koji su za sobom ostavili trag prošaran pljačkom i nasiljem. Da li su pirati zaista bili onakvi kakvim ih istorija često prikazuje? republika lobanje

Tu na scenu stupaju Bruž i Tuloa, dostavljajući nam svoju ‘Republiku Lobanje’, priča koja nam prikazuje svakodnevni život pirata, njihove vrline, mane, sumnje, strahove i ideologiju.

Priča ima izuzetno jake i upečatljive likove. Prvog upoznajemo harizmatičnog vođu pirata, Silu, momka duge, plave kose, izuzetnog borca, mornara i stratega. Uz njega ide njegov zamenik, Olivije, talentovan mornar, ali daleko diskretnija i mirnija ličnost od Sile. Zbog svojih razlika u karakterima i razmišljanju, ovaj dvojac provodi veliki deo priče mrzeći i voleći jedan drugog.

Jula 1718. godine, zlatno doba pirata je prošlo, a mornarice širom svih morskih obala su posvećene istrebljenju pirata. Nakon zarobljavanja broda u Karipskom moru, kapetan Sila nudi svom zameniku Olivijeu, posadu i zarobljeni brod, čineći od njega samostalnog kapetana sopstvenog broda. Nedugo zatim se Olivijeov brod, nazvan Fortuna, susreće sa Esperanzom, portugalskim brodom. Na njemu se nalaze robovi, pobunjenici, arfička kraljica Marijam i njeni ratnici koji su razbili okove, ubili svoje tlačitelje i preuzeli kontrolu nad plovilom, iako i tome ne poseduju nikakvog znanja. Između Marijam, njenog plemena i pirata se stvara čudan savez koji će ih odvesti u neverovatnu avanturu. Ali, niko ne može pobeći od sudbine, pogotovo pirati…

Pročitajte: “Vampirske priče”: Vampirski ples mesečinom obasjane noći

Strip je vrlo efikasan po scenariju i samom toku radnje. Sve plovi vrlo glatko. Brzo otkrivamo da u svetu pirata postoje kodeksi i iznenađujuće demokratska pravila. U pitanju je svež i istorijski tačan pogled na svet piraterije. Suprotno onome što popularna mašta sugeriše, a to je da su pirati bili krvožedne zveri, u njihovim zajednicama se o odlukama raspravljalo i glasalo. Ovo dodaje jednu političku dimenziju jer se priča umnogome bavi pojmom slobode i demokratije. Bilo da je traže, gube, brane, ta sloboda ih vodi i u njeno ime se ovi pirati suočavaju sa surovim svetom, braneći svoju ideologiju i viziju istog. Scenario uspeva da spoji tri stavke: uzbudljiv je, edukativan, ali i politički. Uzbudljiv zahvaljujući narativu i zaokretima koje nudi, obrazovni, kroz visoko dokumentovanu viziju piraterije (na kraju stripa se nalazi i edukativni dodatak koji savršeno objašnava eru piraterije i inspiraciju za ovaj strip), daleko od klišea našeg detinjstva, a konačno politički, jer ono što bi neko zamislio kao krvožedno i anarhično varvarstvo ispada demokratski univerzum u kojem su sve važne odluke podložne glasanju.

Za dobru priču su neophodni jaki i upečatljivi likovi, a ‘Republika Lobanje’ ih ima. Njihova energija je u potpunosti prilagođena ambiciji priče.

Crtež Tuloe je briljantan. Njegova precizna linija savršeno i jasno dočarava složenost jedrenjaka kao i vizuelnu karakterizaciju likova. Vidi se uticaj Mebijusa u njegovom načinu prikazivanja lica likova. On nastoji da impresionira, i u tome često uspeva, nikada ne gubeći fluidnost, to se naročito vidi u zapanjujučoj gustini i snazi scena bitaka između brodova.

SVe u svemu, ovaj duo je uspešno obavio svoju misiju. ‘Republika Lobanje’ odiše jednom pravom morskom avanturom, strip u kome je sve na svome mestu. Ovaj obilan grafički roman koji broji 200 stranica se sigurno može naći među preporukama kada je ovaj žanr u pitanju.

Strip je originalno objavio francuski Dargaud 2022. godine, a Čarobna knjiga ga objavljuje 2023. godine kao integral formata 210x297mm u tvrdom povezu.

Kao muzičku pozadinu za čitanje ‘Republike Lobanje’ preporučujemo soundtrack iz serije sa sličnom tematikom, Black Sails.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x