“Nik Kejv – Smiluj mi se”: Na putu za Tupelo!

0

Čovek koji peva o ubistvima, koji pripoveda svet iz svoje glave koji svedoči o najgorim ljudskim porivima i onome što se u svakom društvu skriva po cenu života.

smiluj mi se stripblog

Prikaz stripa Nik Kejv – Smiluj mi se” Rajnharda Klajsta u izdanju IPC Media

smiluj mi se

Nik Kejv je australijski muzičar tekstova tamnijih od najvećih darkera, nije pozer, već stvaralac, ne onaj koji oponaša, već kreator prostora, vremena, nervnih završetaka likova iz pesama.

Pročitajte: ILUSTRACIJA STRIP BLOG: “Nik Kejv” autora Nebojše Remeljeja

Jalovo seme zasejali su njegovi stihovi, bedu je stvarao njegov um obavijen tamom duše, drogama i težnjom da se nikada ne vrati u svoje rodno mesto odakle je potekao. Liričar Kejv svetski je poznata rok zvezda ili koja god da je to vrsta muzike, a njegovu biografiju u formi grafičke novele uradio je Rajnherd Klajst, a ko bi drugi.

Ovaj nemački strip autor proslavio se biografijom Džonija Keša u formi grafičke novele 2006. godine, a zatim je usledio njegov rad i na drugim biografskim radovima poput Kastra, Boksera, Kejva, Bouvija i sličnih radova. Jedinstvenost prikaza njegovog grafičkog stila i jednostavnost u pripovedanju je ono što svakako odlikuje ovog autora. Moć kombinacije scena i transformacije radnje koja često zbunjuje i oduševljava čitaoca je u najmanju ruku virtuozna.

Kada je Kejvova biografija u pitanju, za koju je sam Kejv pohvalno govorio, Klajst se odlučio da kombinuje stihove nekoliko pesama sa koje su obeležile njegovu karijeru poput Jangling Jacka, Tupela, Red Right Handa ili Where the wild roses grow. Kejvova karijera je isprepletana njegovim ličnim dojmom o samom stvaralaštvu umetnika i uplitanjem protagoniste u radnju vlastitih stihova. Doista se čini da je Klajst načasak dospeo u Kejvov težak um i preneo svo ludilo pronađeno u njemu čitaocima.

Novela je izašla 2017. godine, a već 2018. godine je IPC Media prevela strip na srpski jezik sa prevodom Tijane Tropin, beskompromisno i ujednačenim tonom. Povez knjige je mek, a papir je masan i kvalitetan. Samo delo je urađeno u pet tomova “Pesma o čekiću”, “Tamo gde rastu divlje ruže”, “I magarica ugleda anđela”, “Presto milosti” i “Bluz Higsovog bozona”.

smiluj mi se stripblog

Kejv je o delu Rajnharda Klajsta rekao: “Rajnhard klajst, majstor grafičkog romana i mitotvorac, u paramparčad je – i to ponovo – rastirop uzuse žanra, zamešavši užasavajuću konflaciju Kejvovih pesama, biografskih poluistina i kompletnih izmišljotina u poduhvatu jezivog i poptuno bizarnog putovanja u Svet Kejva. Bliže istini od bilo kakve biografije, sasvim sigurno. Ali, da se zna, nikad nisam ubio Elajzu Dej.”

“Smiluj mi se” je jedno od najpsihodeličnijih i najapstraktnijih dela Rajnharda Klajsta, realiste i pripovedača o velikima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x