5 najstarijih stripova na svetu

0

Ovo je lista koju bi trebalo da znate…

najstarijih stripova stripblog

5. “Journey to the Gold Diggings” – 1849

Prvi strip američke proizvodnje objavljen je tokom kalifornijske zlatne groznice. Napisala su ga i nacrtala braća Džejms i Aleksandar Rid. Knjiga govori o dandiju koji plovi u Kaliforniju i pokušava da postane kopač zlata. Nakon propasti vraća se kući, donoseći manje novca nego što je poneo.

4. “Life of Mr. Lambkin” – 1844

Džordž Krukšenk se smatra jednim od najboljih britanskih ilustratora. Ilustrovao je razne romane, uključujući „Oliver Tvist“ Čarlsa Dikensa. Autor se divio radu jednog od najuticajnijih strip umetnika u istoriji, Rodolfa Tofera, i pokušao je da kombinuje ilustracije sa narativima. Rezultat rada bilo je delo “The Bachelor’s Own Book: Being Twenty-Four Passages In The Life Of Mr. Lambkin” (skraćeno: “Life of Mr. Lambkin”). Nažalost, projekat nije ostvario veliki uspeh.

3. “Historie de M. Jabot” – 1833

Godine 1933, švajcarski učitelj i strip crtač Rodolf Tofer objavio je “Histoire de M. Jabot” (Story of Mr. Jabot). To je bila njegova prva od sedam satira i priča o čoveku iz srednje klase koji pokušava da uđe u višu klasu. Tofer je u početku stripove pravio samo u slobodno vreme, da bi zabavio svoju porodicu i prijatelje. Njima su njegove priče bile toliko urnebesne da su ga nagovorili da objavi svoje radove. Toferove knjige su bile izuzetno popularne i igrale su važnu ulogu u ranom razvoju stripa. Njegov “Histoire de M. Vieux Bois” (Adventures of Obadiah Oldbuck) iz 1837. bio je prvi strip koji je objavljen u Sjedinjenim Državama 1842. godine.

2. “Glasgow Looking Glass” – 1825

“Glasgow Looking Glass”, kasnije nazvan “Northern Looking Glass”, bio je časopis koji se u potpunosti fokusirao na stripove i crtane filmove. Prvi put je objavljen 1825. godine, a ilustrovao ga je engleski karikaturista Vilijam Hit. “Glasgow Looking Glass” nudi satiričan pogled na politiku i svakodnevni život Škotske 1820-ih. Sadržao je prvi strip ikada koji se završavao sada već ikoničnim: „nastaviće se…“.

1. “Master Flashgold’s Splendiferous Dream” – 1755

Najranija era stripova na svetu nije počela u Americi ili Evropi, već u Japanu. Koikawa Harumachi je 1775. objavio “Kinkin sensei eiga no yume” (Master Flashgold’s Splendiferous Dream). Priča o siromašnom, niže rangiranom samuraju koji putuje iz japanskih sela u Tokio da nađe bolji posao. Na putu do grada, on drema i sanja o gejšama, kurtizanama i životu ispunjenom luksuzom. Huramachijeva knjiga bila je prva od mnogih kibyoshi, stripova koji su ismevali vladu i društvo u to doba. Popularnost knjiga je bila ogromna. Neki kibyoshi likovi su čak korišćeni u reklamama ili kao roba, baš kao junaci stripova današnjice.

Izvor: Catawiki

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x