Da li je Hobs stvaran ili je plod Kalvinove mašte?

0

Kreator stripa Kalvin i Hobs, Bil Voterson, je u jednom intervjuu izneo svoje mišljenje o tome da li je Hobs stvaran ili ne.

Da li je Hobs stvaran ili je plod Kalvinove mašte?

Tvorac voljenog stripa Kalvin i Hobs pobija jednu od najvećih zabluda o ovom stripu. Upitan o pravoj prirodi plišanog tigra, Bil Voterson otkriva zašto mnogi imaju pogrešan utisak o Hobsu.

Kalvin i Hobs je popularan strip koji se vrti oko avantura maštovitog šestogodišnjeg dečaka po imenu Kalvin i njegovog plišnog tigra Hobsa. Za ostatak sveta, Hobs je samo plišana igračka, ali za Kalvina, Hobs je živo antropomorfno stvorenje koje diše. Mnoge delovi stripa usredsređuju na razgovore Kalvina i Hobs u kojima se raspravlja o životu i filozofiji, ali povremeno se pojavljuju i drugi likovi kao što su Kalvinovi roditelji ili njegova komšinica Suzi Derkins. Ovi dodatni likovi često razbijaju iluziju i potvrđuju da je Hobss samo igračka. To dovodi do toga da mnogi misle da je Hobs jednostavno nusproizvod Kalvinove preaktivne mašte.

Ali izgleda da Voterson misli drugačije i to govori u intervjuu. Kreator Kalvina i Hobsa razgovarao je za The Comics Journal, raspravljajući o svojoj karijeri i dajući uvid u njegov kultni rad. Razgovor se na kraju okreće temi Hobsa gde se sugeriše da je tigar samo Kalvinova kreativnost koja divlja. Voterson se suprotstavlja rekavši: “To je pretpostavka koju odrasli čine jer ga niko drugi ne vidi, ne vidi Hobsa, na način na koji to čini Kalvin”. Za Votersona, on ne vidi Hobsa kao imaginarnog prijatelja, već neovisnog entiteta sposobnog za vlastite misli i mišljenja.

Pročitajte: Šta znači ime Popaj?

Voterson očito ne kaže da je Hobss hodajući tigar koji priča kako ga Kalvin percipira. Ali on sugeriše da Hobs nije baš ono što izgleda. Calvin je očito maštovito dete, koje se često gubi u svojim avanturama kao Spaceman Spiff ili kada se petlja sa svojim Transmogriferom. Imalo bi smisla da je Hobs samo još jedan deo neobičnog sveta koji Kalvin vidi. Međutim, Voterson preferira da situacija bude malo složenija, što čini priču mnogo zanimljivijom.

Ne radi se toliko o tome da bi Hobs potencijalno mogao biti neko fantastično stvorenje sa drugog sveta koje samo Kalvin vidi. Umesto toga, dvosmislenost o tome šta je istina, a šta nije je ono što čini čitanje ovog stripa zanimljivijim. Umesto da potvrdi da je sve u Kalvinovoj glavi ili da je Hobs zaista neka vrsta magije, Voterson je otkrio da prava istina o tome postoji negde u sredini. Odrasli jednostavno pretpostavljaju da je Hobs proizvod dečje mašte jer je to logična stvar. Ali istina je da on postoji u nekom svojstvu, a neobjašnjavanje kako tačno zapravo doprinosi šarmu po kom je ovaj strip poznat.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x