Izložba i promocija desetog albuma iz serijala Linije fronta

0

28. juna u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu započeo je ciklus izložbi i predavanja “Strip i ilustracija Linije fronta #10”. Održana je i promocija desetog albuma.

Izdavačka kuća Moro d.o.o. / System comics pokrenula je projekat „Linije fronta“ – serijal strip antologija posvećenih obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata širom sveta, 2014 -2018. (u saradnji sa Francuskim institutom u BeograduMinistarstvom kulture i informisanja Republike Srbije – kao deo zvaničnog obeležavanja stogodišnjice Velikog rata u nacionalnim planovima i Srbije i Francuske). Na taj način je stvorena jedinstvena antologija sa pričama zasnovanim na istorijskim događajima i ličnostima, a prikazana herojska borba i dela srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a sve na osnovu istorijske građe i fotografija koji su dostupni u literaturi objavlјenoj na ovu temu. Ova edicija je imala do sada devet svezaka izdanja, koje su svaka za sebe obnavlјale to interesovanje, i povećavale spisak od 5 angažovanih stvaralaca na preko 50 vrhunskih crtača, scenarista, ilustratora i kolorista iz većeg broja zemalјa regiona i Evrope, pored inicijalne Srbije i Francuske. Ovaj serijal dostigao je veliki kritički i komercijalni uspeh u zemlјi i regionu a i u Francuskoj. Kulturološka i istorijska, ali i socijalna, umetnička i književna vrednost ovih stripova pomera granice u današnjem tehnološkom okruženju i inspiriše čitaoca da sazna više kroz svoj edukativni karakter. Namera je bila da se kroz razne priče prikažu najveće bitke, događaji, značajne ličnosti i istorijski značaj Srbije i njene vojske i građana u Prvom svetskom ratu. Dodatno je istaknuto francusko-srpsko prijatelјstvo kroz saradnju između francuskih i srpskih autora kao i prijatelјstvo koje postoji u regionu zapadnog Balkana i šire. Naglašavamo da je strip antologija u celini objavlјena na srpskom jeziku i distribuirana u svim zemlјama bivše Jugoslavije, a da je manji tiraž prvog izdanja objavlјen i na francuskom jeziku. Cilј ovog projekta je bio da kroz promociju strip umetnosti ujedno i iniciramo edukativni program o srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, umetničkom prikazu pomenutog rata, prikažemo koji su to izazovi sa kojima su se crtači i scenaristi susretali pri stvaranju svojih stripova i da doprinesemo kulturi sećanja na velika stradanja svih aktera rata. Prevazišavši inicijalni period obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, pokazalo se da i u godinama koje slede ne jenjava interesovanje autora da stvaraju priče na ove teme, neretko vezane za porodične istorije, ali i sa želјom da se u formi stripa prikažu svi klјučni događaji u ratu, kojih je previše da bi se obradili čak i u dosadašnjih devet albuma. „Linije fronta X“ je ne samo jubilarni, već i najambiciozniji album – antologija u serijalu, sa najvećim brojem pojedinačnih autora 28 i to iz Srbije, zemalјa regiona i šire – i najvećim obimom strana – 96.

Pročitajte: Stranica iz ličnog dnevnika: Izveštaj sa 13. Kragujevac Comic Cona

Nažalost, čak dva izuzetna autora Svetozar Toza Obradović i Borislav Stanojević neće doživeti da ga vide objavlјenog, i njima je ovo delo i posvećeno, kao što je posvećeno svim žrtvama Prvog svetskog rata.

Akteri projekta: Igor Marković – urednik izdanja; Predrag Ginevski – strip crtač i ilustrator; Jovan Ukropina – strip crtač i ilustrator; Jovan Bratić – strip crtač, scenarista i ilustrator – Bosna i Hercegovina; Svetozar Toza Obradović – scenarista (njegov strip će biti objavlјen posthumno); Sabahudin Muranović Muran – strip crtač i ilustrator; Mijat Mijatović – strip crtač, scenarista i ilustrator; Zlatibor Stanković – strip scenarista, teoretičar i kritičar stripa – scenarista u antologiji; Nebojša Vasilić Nebeski – strip crtač, scenarista i ilustrator; dr Nele Karajlić – pisac i muzičar – scenarista u antologiji; Predrag Ikonić – Peđa Slavni – strip crtač i ilustrator – Bosna i Hercegovina; Vladimir Aleksić – strip crtač i ilustrator; Nenad Cvitičanin – strip crtač i ilustrator; Predrag Đurić – strip scenarista; Vlado Nikolovski – strip crtač i ilustrator – Severna Makedonija; Srđan Salat – kolorista – Bosna i Hercegovina; Zoran Pejić – scenarista – Bosna i Hercegovina; Gradimir Smuđa – strip crtač i ilustrator – Italija; Dražen Kovačević – strip crtač i ilustrator; Borislav Stanojević – scenarista, teoretičar umetnosti (njegov strip će biti objavlјen posthumno); Đorđe Lukić – strip crtač i ilustrator.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x