Berserk: Zašto je Gatsov mač tako velik i koja su njegova osnovna svojstva?

0

Iako su serijali poput Demon Slaier popularniji i insistiraju na prikazivanju katana, japanskih mačeva, Kentaro Miura je Gatsov mače u serijalu Berserk napravio po ugledu na mačeve iz srednjovekovne Evrope.

mač stripblog

Međutim, postavlja se pitanje zašto Guts koristi toliko predimenzionirani mač mač i u animeu i mangi?

Berserk je jedinstveno sečivo koje je teško i u nekim scenama deluje kao nenormalno veliko, ali Gats, junak ove svetski poznate mange sa lakoćom upravlja ovim predmetom. Šta je to što ovaj mač izdvaja od drugih i zašto je tako neobičan?

Pročitajte: “Berserk 1” – Kentaro Miura prvi put među Srbima

Kako se zove Gutsov mač?

Gutsov mač iz Berserka poznat je kao “Ubica zmajeva”. Ovo ime je dobio nakon što je kralj zamolio Godoa, poznatog kovača, da stvori mač koji može da ubije zmaja.

Godo je tada stvorio veliki mač tako debeo i težak da bi sila njegovog zamaha odrubila glavu zmaju. Ali pošto je mač težio više od onoga što bi bilo koji normalan čovek mogao da ponese, kralj je to smatrao promašenim dizajnom i pokušao je da kazni Godoa, primoravajući ga da pobegne.

Isto važi i za mač ako je napravljen u stvarnom životu. Toliko je masivan da bi, za razliku od drugih anime mačeva, čak i izrada od nerđajućeg čelika onemogućila čak i muškarcu u formi da se udobno podiže, a kamoli da se igra sa njim.

Osim ako niste Guts.

Šta čini “Ubicu zmajeva” tako posebnim?

Nije sam “Ubica zmajeva” poseban, već odnos koji Guts ima prema njemu. Rikert, jedan od Gatsovih starih poznanika iz vremena kada je bio član Band of the Hawk, primetio je koliko je Guts postao vezan za “Ubicu zmajeva”.

Mač je istovremeno izvor utehe Gutsu i simbol njegove unutrašnje borbe. Kao Crni vitez, Guts je poznat po tome što je bivši plaćenik koji izgleda osuđen da se bori do sudnjeg dana. Iz tog razloga, njegov neuspeh da održi “Ubicu zmajeva” u dobrom stanju navodi obožavaoce na njegovo pogoršanje mentalnog zdravlja i emocionalnu bešćutnost prema sebi.

Kada je Godo kasnije ponovo iskovao mač da bi uklonio oštećenje i nečistoće koje je pretrpeo, on je simbolizovao nadu da Guts može ostaviti svoj stari život iza sebe i voditi novi i čist život ispunjen srećom.

Kako se Gutsov mač “ubice zmajeva” u poređenju sa drugim mačevima?

Preveliki mačevi nisu neuobičajeni u Berserk animeu, ali Gutsov mač je rez iznad ostalih zbog toga koliko je nezgrapan i težak. U mangi je utvrđeno da je “Ubica zmajeva” najveći mač od mačeva Berserka na daljinu, i da samo Guts može da ga koristi zbog njegove ogromne snage.

Ovo stavlja Ubicu zmajeva iznad mnogih drugih mačeva u Berserku u smislu moći, ali samo ako ih Guts koristi.

Kako mogu dobiti Gutsov mač?

Dobijanje kopije Gutsovog mača u stvarnom životu je težak, ali ne i nemoguć zadatak. Morate da imate na umu svoj budžet, od kog materijala treba da bude napravljena replika vašeg Guts mača i da li imate dovoljno prostora na postolju za mač ove veličine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x