“Orka 8: Che”: Romantična priča o revolucionaru

0

Čak pedeset godina od pojavljivanja grafičke novele istaknutih argentinskih umetnika Hektora Germana Osterhelda i Alberta i Enrikea Breće “Če” strip je objavljen na engleskom jeziku.

che stripblog

Prikaz stripa “Orka 8: Che” scenariste Hektora Germana Osterhelda i crtača Alberta i Enrikea Breće

Nakon što su 1962. godine finalizirali svoj rad na horor serijalu Mort Sinder, Alberto Breća i Hektor German Osterheld su započel novi projekat o životu jednog najvećih simbola slobodnog čoveka na planeti, Ernestu Če Geveri.

Pročitajte: “Alvar Major” – Šetač kroz snove jednog kontinenta

Če Gevara je svojim primerom revolucionarnog delanja izvan svoje domovine Argentine, mnogima postao simbol borbe za ravnopravnost i jednakost u društvu, kao i borbe protiv tiranije i kapitalističke omče oko vratova radnika. Sa druge strane protivnici komunističke ideologije i oni koji su izbegli od revolucionarnih čišćenja Kube ga smatraju besomučnim koljačem i zločincem. Svakako Če Gevera je imao veliki uticaj na svet oko sebe. Fotografija njegovog beživotnog tela iz Bolivije koja je obišla svet je u mnogima oživela lik Hristov što je dodatno glorifikovalo revolucionara. Prema nekim američkim teoretičarima i poznavaocima prilika slika mrtvog Če Gevare je jedna od najvećih grešaka sistema Sjedinjenih Američkih Država. Če Gevara je rođen 14. juna 1928. godine u Rosariu, Santa Fe, Argentina, a život okončao 09. oktobra 1967. godine u mestu La Higuera u Boliviji, tokom bolivijske revolucije. Njegov najpoznatiji revolucionarni rad se ogleda u zbacivanju Batiste, kubanskog diktatora zajedno sa Fidelom Kastrom. Kasnije su zabeleženi njegovi pokušaju u Kongu i Boliviji da ostvari sliče ciljeve kako bi proširio revolucionarne ideje, ali možemo slobodno reći da nisu uspeli. Poznati su njegovi govori u Ujedinjenim nacijama kao i oštra retorika prema SSSR-u.

Kada je u pitanju grafička novela iz 1969. godine, Alberto i Enrike Breća su svoj crtački poduhvat odradili maksimalno, sa izraženim crno-belim kontrastima i jasno naglašenim scenama putem kojih se prikazuje revolucionarno oduševljenje postignutim ciljevima, ali i kasniji strah, dezorjentisanost, izgubljenost i sve veća zdravstvena kriza Ernesta Če Gevare. Sa druge strane scenaristički se Osterheld nije pokazao na zavidnom nivou. Iako je jasno naglašavao neke od najznačajnijih momenata njegovog života, koje su crtački ispratili Alberto i Enrike Breća, priča je veoma poetična i romantičarski orjentisana. Dramaturgija samog dela je na veoma niskom nivou, bez konkretnih dijaloga i pokazivanja revolucionarnih ideja i naboja. Sve je zapravo ostalo na nivou političkog pamfleta, što sugeriše svakako na to da je delo naručeno sa ciljem veličanja Če Gevare.

Izdavačka kuća Fibra iz Hrvatske je za 8. broj 2008. godine edicije Orka izabrala upravo ovo delo i objavila ga u standardnom Orkinom formatu i kvalitetu na koji smo do sada navikli.

Zanimljivo je imati jedno ovakvo delo u svojoj kolekciji, ali ne treba puno očekivati od njega u celosti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x