Supermen nije prvi DC-ijev superheroj

0

Dok je Superman uveo svet u doba superheroja, njegovi kreatori, Siegel i Shuster, su godinama ranije stvorili drugačijeg superheroja za DC.

Supermen nije prvi DC-ijev superheroj

Godine 1938, Jerry Siegel i Joe Shuster ušli su u istoriju stripa kada je njihova najnovija kreacija, Supermen, postala vodeća zvezda kompanije National Publications (kasnije DC). Međutim, nekoliko godina pre toga, kultni kreativni tim stvorio je svog pravog prvog superheroja: Doctor Occult-a. Siegel i Shuster bili su legendarni kreativni tim 1930-ih i 40-ih koji su se proslavili stvarajući Supermena, ali on nije bio njihov prvi superheroj. Međutim, veći deo njihove karijere pre toga je bio u mraku, toliko da su prodali Supermana za samo 130 dolara.

Na sreću, kasnije su zaradili oko 400.000 dolara u narednoj deceniji (preko 6 miliona danas), ali njihova priča ostaje ključno upozorenje za prava kreatora. Supermenov ogroman uspeh je zapravo stvorio eru stripova o superherojima, nešto što će postati industrija vredna više milijardi dolara. Međutim, Siegelov i Shusterov prvi superheroj za kompaniju nije bio Čovek od čelika, već opskurni detektiv Doctor Occult. Iako njegov moderni izgled više liči na Johna Constantine-a, prvobitno je nosio sličan ogrtač i donji veš kao Superman.

U priči iz 1935. godine, tri godine pre debija Clarka Kenta, kreatori su napisali priču o natprirodnom detektivu, Doctor Occult-u. Kao što ime sugeriše, bio je heroj koji se suočio s mračnim silama okultizma, nečim što je savršeno odgovaralo 1930-im i 40-im godinama, posebno jer je postalo povezano zlim nacistima i njihovim akcijama.

Pročitajte: Objavljene naslovnice za krosover Dylan Dog/Batman

Doctor Occult je od tada izrastao u standardnog noir detektiva natprirodnog, sličnog Constantine-u ili Question-u. Njegovo pojavljivanje u stripovima je s godinama slabilo kako je postajao sve opskurniji, ali zaslužuje priznanje za značajno nasleđe koje nosi sa sobom.

Stvaranje Doctor Occult-a nije samo uticalo na Siegelova i Shusterova kasnija dela, već se može tvrditi da je njegovo stvaranje inspirisalo takve likove poput Konstantina, Mr. A i Doctor Strange-a. Iako je Supermen možda bio lik koji je pokrenuo industriju superheroja, važno je odati priznanje Doctor Occult-u kao prvom te vrste.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x