“Orka 35: Frank Cappa”: Reporter ispred svog vremena

0

Frank Cappa je jedan od društveno najangažovanijih stripova svog vremena.

frank cappa stripblog

Prikaz stripa “Frank Cappa” Manfreda Sommera u izdanju Fibre

Tih osamdesetih godina dvadesetog veka buktala su svetska žarišta sukoba. Planeta se palila na svakom svom kraju, proleća, uzleća i raspadi mnogih ideja nisu više mogli da se zaustave. Španski umetnik Manfred Sommer (1933-2007) nakon svega što je doživeo u najranijoj mladosti, revolucija unutar njegovog naroda, tmurne i zločinačke ideje trulog sistema, propaganda koja se vremenom širila stvorila je u Sommerovoj glavi figuru novinara sa najsavremenijim idejama pacifizma.

Pročitajte: “Rahan”: Dok je Sunce bilo mlado…

Kada dođe kriza stupaju na scenu novinari koji po nalozima strana kojima se priklanjaju pišu tekstove šireći hvalospeve o jednoj i pogrdarije o drugoj strani demotivišući je time. Okretanje naroda protiv samog sebe, konfuzija i strah je posao novinara koji eksploatišući svoj talenat za pisanom reči stvaraju zlu atmosferu.

Međutim, strip umetnik od Franka Cappe napravio je novinara koji se dotiče mnogih tema, ali kroz jedan dinamičan i avanturistički serijal svedoči o zločinima, genocidu i strahotama doba koje je iza nas.

  • frank cappa stripblog
  • frank cappa stripblog
  • frank cappa stripblog

Frank Cappa je snalažljiv čovek koji se obreo u doba strašnih afričkih ratova, bio je u Brazilu, Afganistanu i na još mnogim mestima uvek dovoljno blizu da napiše dobru priču. Znao je da sačuva glavu iako je često bivao ranjen, a vodio se onom starom dobrom: “Pravi reporter nikad nije dovoljno blizu.” E sad, ono što Cappu razlikuje od novinara koji je ovu rečenicu izgovorio jeste to što Cappa uvek uspe da sačuva glavu, a i nije realan lik pa mu je bilo lakše, dok se onaj koji je kazao ovo nažalost u jednom trenutku svoje karijere našao “dovoljno” blizu i poginuo.

Sommerov crtež veoma podseća na Berneta sjajnog crtača krimi serijala Torpedo. Što se veštine pisanja scenarja tiče tu postoji mnogo sličnosti za Hugom Pratom, proslavljenim autorom Korta Maltezea. Takođe se može, pre svega u efikasnosti pričanja priča, porediti i sa Miltonom Kanifom i Aleksom Totom.

Frank Cappa je stvaran od 1984. do 1989. godine i različitom dinamikom organizovanja stvaranja priče, smenjujući duže i kraće priče skupljene u nekoliko većih tema.

Cappin integral je originalno obavljen 2010. godine, a Fibra ga je objavio 2015. godine kao 35. broj biblioteke Orka sa prevodom Nikole Pezića.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x