“Konkvistador”: U vreme pljačkanja i porobljavanja novog sveta

0

Kada su Španci dospeli na obale Meksika početkom 16. veka, u adaptaciji na novi prostor i krajnje lagodnoj dobrodošlici starosedelaca pomoglo im je staro verovanje u Kecalkoatla – Pernatu Zmiju.

konkvistador stripblog

Prikaz stripa “Konkvistador” strip scenariste Žana Difoa i crtača Filipa Gzavijea u izdanju Phoenix press-a

konkvistador

Asteci, veliki starosedelački narod tih prostora verovao je da ih je Pernata Zmija napustila i otišla u daleke zemlje, a da je sam Ernan Kortes zapravo njeno novo obličje. Srdačnu dobrodošlicu mu je priredio Monteuzuma II, astečki imperator koji je pokušao da umilostivi svog “boga” darovima, a kako je Kortes poput ostalih Konkvistadora bio samo puki osvajač novih predela i njihovih blaga, ovakvu dobrodošlicu nije cenio na pravi način, šta više poneo se gore nego najgori osvajači. Ovo sve se, prema zvaničnim istorijskim podacima odigralo 1519. godine, a upravo je Žan Difo, strip scenarista uz crtača Filipa Gzavijea događaje koji su prethodili sukobima dva sveta opisao uz pomoć ovog istorijskog događaja.

Pročitajte: “Reptors”: Suočavanje besmrtne rase sa smrtnošću!

Difo i Gzavije su zajedno radili i na stripu Krstaši, tako da su zajedno postigli zapažen uspeh u izradi grafičkih romana koji se vežu za jedan minimalan segment istorijskog štiva slobodno dramatizujući ga. Phoenix press je u identičnim izdanjima kvalitetnog, tvrdog poveza i kvalitetne štampe objavio ove stripove Konkvistador prvi i drugi tom kao i Krstaše 2018. godine.

Priča “Konkvistador” je započeta 2012. godine za Glenat i govori upravo o periodu koji je prethodio ulasku španskih osvajača u veliki astečki grad Tenohtitlan 8. novembra 1519. godine. Iako je Kortes bio i više nego počašćen od strane Montezume II i njegova bradata vojska druge boje kože namirena, usled različitih unitrašnjih sukoba između vođa različitih osvajačkih misija, ovaj “avanturista” je želeo mnogo više od onoga što je već dobio. Tako da je poslao grupicu ljudi da istraži Montezuminu riznicu koja im je bila “na izvol’te” i donese mu blago. Ernando del Rojo, sposoban čovek, veoma okretan i snažan pre svega u svom razumu i glavi, krenuo je sa još nekoliko saboraca na taj pohod, koji naravno nije bio lak. Oni su u svojoj misiji od Montezume, koji je bio spreman da im na upit da blaga koliko hoće, uzeli talisman koji je služio umilostivljenju njihovih bogova te tako izazvao gnev njegovih Otomija. Taj svežanj sa komadima oktala bio im je od značaja, ali ga je Rojo držao uzase nepuštajući ga iz svog stiska.

Priča u dva toma je puna brze radnje sa malo pozadinskih elemenata. Gzavijeov crteže savremen, sa jasnom postavkom tabli, dinamičnom obradom scena i veoma realističnih likova, anatomije i pejzaža. Ovo je tipična knjiga i priča na kakve smo navikli kada je Difo u pitanju i drži se tog stila pisanja koji ga drži u vrhu evropske strip umetnosti današnjice.

Konkvistador je veoma brza i laga radnja za razumeti, puna akcije. Događa se u vreme pljačke novog sveta od strane evropskih osvajača, a neposredna radnja se dramatizuje oko povoda za napad na veliki astečki grad što je zaista zanimljivo za pročitati i doživeti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x