Književnost i strip samit: Kako institucionalizovati strip?

0

Četvorodnevna međuumetnička konferencija Književnost i strip samitposvećen je devetoj umetnosti, autorima stripa, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa…

…kao i široj publici, poštovaocima i svim fanovima stripa u Srbiji, sa idejom da uspostavimo teorijski diskurs u dijalogu umetnosti reči i umetnosti stripa.

Više od pedeset najznačajnijih predstavnika strip scene u Srbiji učestvovaće na panelima koji su otvoreni za publiku i medije. U okviru panela pokušaćemo da dobijemo odgovore na pitanja Kako institucionalizovati strip i kako formirati zvaničnu strip scenu. Panelisti su srpski najznačajniji strip autori, scenaristi, ilustratori, kritičari, izdavači i teoretičari stripa, stoji u saopštenju organizatora.

Vreme je da svi zajedno učinimo finalni korak u institucionalizaciji i kanonizaciji stripa kao umetnosti, sa ciljem da najzad formiramo zvaničnu strip scenu, produkciju i izdavaštvo u Srbiji.

   Program

   30. mart 2023
   Institut za književnost i umetnost
• 9.00 – 17.00 – Naučni skup „Književnost i strip”
   Galerija Zaprokul
• 17.00 – Otvaranje KIS Samita
• 17.30 – 20.30 – Panel I: Kako institucionalizovati strip? Učesnici: strip autori
• 20.30 – Otvaranje izložbe: Reprezentacija Srbije u stripu
   Autori izložbe: Aleksa Gajić, Igor Marković i autorski tim Zaprokul

   31. mart 2023
   Institut za književnost i umetnost
• 9.00 – 17.00 – Naučni skup „Književnost i strip”
   Galerija Zaprokul
• 17.00 – 20.00 – Panel II: Kako formirati zvaničnu strip scenu? Učesnici: Strip izdavači, kritičari i teoretičari
• 20.00: Promocija knjige Sloboda! Jednakost! Strip! : srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja,
   autor: Zoran Stefanović, (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, 2022, francusko izdanje, 2023, srpsko izdanje)

   1. april 2023.
   Zaprokul
• 14.00 – 18.00 – prodajni strip salon
   Filmski program: Poslednja avantura Kaktus Bate (2018), režija Đorđe Marković, produkcija Tuna Fish Studio

   2. april 2023.
   Zaprokul
• 14.00 – 18.00 – prodajni strip salon

Filmski program: Tehnotajz: Edit i ja (2009), režija Aleksa Gajić, produkcija Yodi Movie Craftsman Black, White & Green studio

   www.institutfrancais.rs/18462/#  zaprokul.org.rs/knjizevnost-i-strip-samit/

   Više informacija i detaljan program: www.zaprokul.org.rs
   Program organizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost.

   Vreme je za strip

U okviru Meseca Frankofonije Zaprokul u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Francuskim instututom u Srbiji predstavlјa KNJIŽEVNOST I STRIP SAMIT četvorodnevnu međuumetničku konferenciju od 30. marta do 2. aprila. 2023. godine.

KIS Samit biće posvećen devetoj umetnosti, autorima, ilustratorima, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa, kao i široj publici, poštovaocima i svim fanovima stripa u Srbiji, sa idejom da uspostavimo  teorijski diskurs u dijalogu umetnosti reči i umetnosti stripa.

Više od pedeset najznačajnijih autora i predstavnika strip scene u Srbiji učestvovaće na KIS Samitu, u prepodnevnim sesijama na Institutu za književnost i umetnost, u popodnevnim i večenjernjim panelima u Galeriji Zaprokula –  „Kako institucionalizovati strip?“ i „Kako formirati zvaničnu strip scenu?“

Panelisti su najznačajniji srpski strip autori i autorke: Aleksa Gajić (kreator logoa Samita),  Pavle Zelić, Mileta Poštić, Boban Savić Geto, Jana Adamović Kordej Yana i mnogi drugi.

U pratećem programu KIS Samita biće održana promocija knjige Sloboda! Jednakost! Strip! : srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja Zorana Stefanovića, kapitalnog srpskog izdanja posvećenog istoriji srpsko-francuskih veza na polјu stripa, zatim izložba Reprezentacija Srbije u stripu koja je tokom leta 2022. godine predstavlјena francuskoj publici u Kulturnom centru Srbije u Parizu i specijalne projekcije filmova Tehnotajz: Edit i ja Alekse Gajića i Poslednja avantura Kaktus Bate (2018) Đorđa Markovića, uz veliki vikend prodajni salon stripa svih izdavača.

Vreme je da svi zajedno učinimo finalni korak u institucionalizaciji i kanonizaciji stripa kao umetnosti, sa cilјem da najzad formiramo zvaničnu strip scenu, produkciju i izdavaštvo u Srbiji.

KNJIŽEVNOST I STRIP SAMIT 30. marta u 17 časova, u Galeriji Zaprokula, otvoriće Mladen Vesković, načelnik sektora za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, uz onlajn uklјučenje Vinsenta Eša, direktora Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu u Francuskoj. Pozdravnu reč uputiće  direktor Zaprokula Marko Krstić.

KIS Samit je otvoren za publiku i medije.

DETALJAN PROGRAM KIS SAMITA JE NA SAJTU ZAPROKULA:
https://zaprokul.org.rs/wp-content/uploads/2023/03/KIS-SAMIT-program.pdf

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x