Otvorena je izložba “Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije”

0

U Kulturnom centru Srbije u Parizu 16. marta otvorena je izložba “Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije”.

ukrštenih rezidencija stripblog

Postavka izložbe broji 60 radova Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Janković iz Srbije, i Alize de Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske, autora i autorki koji su učestvovali u programu.

Svako od rezidenata izlaže po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu.

Pročitajte: Tri dana stripa

“Raduje me da na jednom ovako prestižnom mestu u centru Pariza, u Kulturnom centru Srbije koji se nalazi preko puta slavnog Pompidua, izlažu srpski i francuski strip autori i autorke, koji su u periodu od 2020-2023. godine učestvovali u rezidencijalnim programima Srbije i Francuske. Ovo je divna prilika i da se svi okupimo na jednom mestu, i proslavimo uspešne prve tri godine postojanja rezidencijalnog programa” rekla je na otvaranju prisutnima Monika Husar, direktorka Agencije KomunikArt.

U daljem obraćanju Monika Husar se zahvalila strip autorima, Francuskom institutu u Srbiji, od kojeg je i potekla inicijativa za uspostavljanje programa, partnerima Gradu Pančevu, Međunarodnom centru za strip i ilustraciju u Angulemu, Kući autora u Angulemu, Kulturnom centru Pančeva, kao i donatorima i pokroviteljima – Ministarstvu kulture Republike Srbije i Francuskom institutu u Parizu.

Prve godine Ukrštenih rezidencija za rezidente su 2020. izabrane Dragana Radanović iz Srbije i Alize de Pen iz Francuske, dok su Ilija Jakovljević iz Srbije i Kler Bro iz Francuske rezidenti u okviru drugog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Ilija Jakovljević je tokom juna i jula 2021. bio rezident Kuće autora u Angulemu, a njega je odabrala stručna komisija iz ovog grada, prenose mediji.

Big Rock Energy naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x