Napustio nas je doajen strip scene Bojan M. Đukić

0

Ovaj dan započinjemo jednom tužnom vešću, napustio nas je doajen jugoslovenske i srpske strip scene Bojan M. Đukić.

bojan stripblog

Đukić slovi za jednog od najvećih popularizatora stripa na ovim prostorima 1980-ih godina, a nosilac je i titule Viteza od duha i humora koju je poneo na Gašinom saboru 2018. godine.

Pročitajte ceo intervju sa Bojanom M. Đukićem: Đukić: “Sa domaćim strip stvaralaštvom za domaće izdavače je gotovo, osim u ograničenom tiražu!”

-Kako je izgledalo objaviti strip u bivšoj Jugoslaviji..? Pa eto, samo biti objavljen (pojaviti se u štampi) bio je san snova za one koji su želeli da se time bave ali prepreka je, od sredine 60-ih godina prošlog veka, bila preorijentacija naših izdavača na mnogo jeftinije strane stripove, što iz Evrope, što iz Sjedinjenih država, što iz Evrope, pa je tzv. ,,domaći strip” bio skoro pa nepostojeći, sve do sredine 70-ih godina kada su stvari postepeno ali neumitno počele da se menjaju na bolje, kada su domaći scenaristi i crtači bili u pitanju, opisivao je Đukić za Strip Blog.

Bio je jedan od osnivača Beogradskog kruga 2 – stripske grupe. Svoje radove i tekstove objavljivao je u časopisima Pegaz, Dečje novine, Vjesniku, Politici, Forumu Marketprinta i drugima. Nakon Slonice Slavice radio je na licenciranim izdanjima Tom i Džeri, Bil i Bul i Kondor.

Od 1991. do 2008. godine svoju karijeru je gradio u Britaniji prvo kao animator u studiju „Amblimation/Universal pictures“. Kasnije kao samostalni crtač radi stripove za „Fleetway Editions“ (kreirao im je dve serije „Wonderboy“-a) i „Marvel Comics Group“. Bio je jedan od urednika Comics Interview i kolumnista Comics Foruma.

-Ja sam prestao da budem srećan. Prestao sam da budem čitalac stripova (čitač..?), sporadično pratim tu i tamo na Internetu šta se događa u svetu,  ,,na prelet” pogledam šta ko crta, pročitam šta ko piše, uređuje… a bavljenje crtanjem mi više nije ni na kraj pameti, pošto sam shvatio kako je trebalo da poslušam onaj davni ,,imperativ nenadarenosti” i – sada shvatam – dobronamerne savete pojedinaca koji su mi govorili da se manem crtačkih ambicija i posvetim se nečemu što mi bolje i više ide od ruke – pevanje i sviranje, na primer, govorio je Đukić za naš sajt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x