“Zoe”: Zločinački um šefova male zajednice

0

Već smo govorili o tome kako je Kristof Šabute autor koji se u svojim stripovima dotiče najrazličitijih tema.

zoe stripblog

Prikaz stripa “Zoe” Kristofa Šabutea

zoe

On sa lakoćom i jednom pitkošću u čitanju obrađuje teme međuljudskih odnosa, porodičnih tajni i nesreća, zadire u dušu predmeta govoreći najrazličitije priče iz perspektive onih koji ne mogu da iskažu svoja osećanja rečima. Kako mu je svestranost vrlina zbog svog pripovedačkog dara, Šabute jednako dobro obrađuje i horor i triler tematike malih zajednica i mesta.

Pročitajte: “Nekoliko letnih dana”: Priča o uživanju u trenutku

zoe stripblog

Upravo je takva priča “Zoe” nastala 1999. godine u osam poglavlja i priča o uvrnutosti jednog seoceta i moralnom posrnući mirko zajednice koja broji svega tridesetak duša. Zoe je unuka Matilde, dobre, skrušene i povučene osobe mestašceta Goulua, koja se nakon deset godina teške robije vraća u kuću svoje bake kako bi tu nastavila život. Nakon oružane pljačke i teškog ubistva boravak u mestu koje joj budi lepe uspomene svakako je predstavljao pokušaj nove socijalizacije, ali zapravo to je išlo dosta teže.

zoe stripblog

Priča dosta podseća na atmosferu stripa i kinjge “Čudan zvuk motora” ali svakako ima svoj pravac i tok.

Zaplet prepun strave u ovoj priči počinje kada Zoe otkrije u kolibi u kojoj gradonačelnikov, mentalno zaostao sin skuplja lobanje, otkrije jednu ljudsku. Tada Zoe otkriva strašnu tajnu mesta i pozadinu paganskog običaja javnog spaljivanja slamaste veštice na dan svetog Ivana.

Iako se Šabute nije trudio da tušem zamrači scene, on je ipak u mimici likova, njihovim grimasama i prozračno bledim očima glavne junakinje izazivao lagano tinjajući strah čitaoca. Napetost se kuva tokom čitavog stripa i tenzija prolazi kroz mnoštvo stadijuma.

zoe stripblog

“Zoe” je zaista jedna interesantna priča u kojoj je Šabute pokušao proniknuti u zločinački um i samu srž zločina, time stvarajući jedan školski primer napete radnje, laganog zapleta i neočekivano lošeg završetka. Priča je objavljena u okviru Fibrinog omnibusa Kristofa Šabutea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x