Plejada moralnih degenerika

0

Šta se desi u kišnoj noći kada se začuje čudan zvuk motora? Žuti duks sa kapuljačom, nož iza leđa i ludački pogled klinca, serijskog ubice.

Prikaz stripa “Čudan zvuk motora” prema istoimenoj knjizi Žan-Lika Lučanija, scenariste Gaetsa i crtača Žonatana Munjoza u izdanju Besne kobile

On živi u kraju u kojem se niko ne zaustavlja, jedino ako mu se ne pokvare kola. Osim poštara, naravno, oni stignu svuda.

Svojevrsan grafički roman rađen prema motivima knjige “Čudan zvuk motora” Zana-Lika Lučanija, daje nam prikaz izvitoperenog života unutar jedne male zajednice, jednog malog mesta na koje su svi zaboravili. Ova mala, mračna komuna vodi nas u neke nesvakidašnje tokove života. Nisu retke priče, niti filmovi u kojima deca postaju ubice, ne zato što to žele, već zato što su tako rođena. Svakako nam odmah padne na pamet film “Noć veštica” ili možda “Petak trinaesti”, mada je ovaj drugi film dosta drugačiji u smislu radnje, ali svakako podseća, jer glavni lik Džejson želi da se osveti zbog nesreće koja mu se dogodila dok je bio dete.

Scena na naslovnoj strani izdanja Besne kobile, svakako podseća na scene iz filmova sa velikim kuhinjskim nožem kojim se izvršavaju najteža ubistva u filmovima.

No bilo kako bilo, strip “Čudan zvuk motora” scenariste Gaetsa i crtača Žonatana Munjoza donosi nam svojevrsno čitalačko iskustvo bazirano pre svega na neverovatno živopisnim crtežima. Zakrvavljene oči i ludački pogledi dečaka, serijskog ubice, kao i celokupni prikaz radnje dočaravaju mračan ambijent i nastranost likova ove priče.

Mnogi zločini su opisani verno, neki su skriveni, ali se vrlo dobro rečima opisuju tako da je radnja potpuna i pitka. Mada, mora se naglasiti da treba imati dobar stomak za ovako nešto, jer je priča u nekim trenucima potresna, ali zavređuje pažnju i svakako je treba čitati pažljivo i predano.

Baš kako je i opisano u samom prikazu na sajtu izdavačke kuće, “skup moralnih degenerika”, oni jesu osnova radnje koja se odvija, u već spomenutom mestu u kojem se niko ne zaustavlja. Svako od njih ima neki svoj zločin, svaki od njih neki svoj žalosni porok koji mu uništava brižnost i saosećajnost koju loše glumi kad god se dogodi nešto novo. U takvoj sredini, kakvo jedno dete može biti, kakvo može da se rodi, da li je zapravo odgovor da može da se rodi kao ubica, serijski ubica, genetski predodređeni, serijski ubica?

Ovo ostvarenje je 2013. godine dobilo SNCF nagradu za najbolji krimi strip.

Još jedna stvar je važna za napomenuti, a to je da je grafički roman “Čudan zvuk motora” podeljen na sedamnaest poglavlja i da su i u domaćem izdanju knjige na stranicama gde počinje novo poglavlje predstavljeni u rebusima, što će svakako podstaći čitaoca da pokuša i provede sate razmišljajući kako će ih odgonetnuti.

-Crteži na stranicama poglavlja su rebusi koje smo ostavili u originalu, na francuskom, da biste ih još teže rešili, napomenulo je uredništvo Besne kobile.

morski vuk stripblog
Izdavačka kuća Besna kobila pomaže tekstove autora
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x