Kragujevac Comic Con 2023: Druženje sa Gerom!

0

Po tradiciji, stripovski mart u Kragujevcu je do pojave kovida 19 počinjao Snežnim samitom stripadžija Srbije.

druženje sa gerom stripblog

druženje sa gerom

Kovida ima tek u tragovima ali snega u Kragujevcu nema. Zato neće biti ni snežnog samita jer je udruženje Svet stripa odlučilo da sve svoje ovogodišnje programe organizuje pod nazivom Međunarodna strip-konferencija “Kragujevac Comic Con”, navodi se u saopštenju za medije Svet Stripa.

Pročitajte: Da li je za Politikin zabavnik stvaralaštvo strip autorki manjeg kvaliteta?

Ovogodišnji Komikon je trinaesti po redu a njegov prvi specijalni gost je strip-autor Rajko Milošević Gera. Kragujevčani će u prostorijama Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” imati priliku da se dva dana druže sa ovim vanserijskim umetnikom koji dolazi iz Barselone u kojoj živi od 1991. godine. Termin druženje je izabran od strane autora kao njegova želja da u Kragujevcu upozna autore stripova, grafičke dizajnere, slikare, sve one koji se izražavaju na polju likovne i vizuelne umetnosti. Masterklas, koji će R.M. Gera voditi u petak je posvećen baš njima.

U okviru programa gostu će biti uručeno priznanje za izuzetan doprinos umetnosti stripa „Brana Cvetković“. Priznanje koje nosi ime po ovom svestranom čoveku (koji je bio glumac, reditelj, upravnik pozorišta, scenograf, karikaturista, ilustrator, prevodilac, dečji pesnik, pripovedač i vodeći srpski satiričar u prvoj deceniji 20. veka), ustanovljeno je prošle godine na inicijativu Sveta stripa i sastoji se od plakete i povelje i predstavlja zajedničku nagradu za izuzetan doprinos umetnosti stripa koju potpisuju USUS, Svet stripa i Centar za umetnost stripa. Prošlogodišnji laureat je bio Branislav Bane Kerac.

Program:
Druženje sa Gerom

Petak 3. mart
16:00 – 19.30
Masterklas, predavač R.M. Gera

Subota 4. mart
16:00 – 20:00

-Dodela diploma za uspešno učešće na stripskim radionicama u okviru manifestacije “Leto u gradu” Polaznicima radionica diplome dodeliti: Marija Đoković, koordinatorka Kancelarije za mlade Kragujevac, Milan Jovanović, predavač u Školi devete umetnosti Svet stripa.

-Dodela priznanja za izuzetan doprinos umetnosti stripa „Brana Cvetković“.

-Javni intervju, srpska premijera strip-albuma “Prokleti 2”, potpisivanje i crtanje posveta, ugodni razgovori.
Gosti: R.M. Gera i Igor Marković, izdavač (System Comics).

Program će pratiti i bogata izložbeno prodajna berza stripa.

Organizator programa je Svet stripa a domaćin Narodna biblioteka “Vuk Karadžić” (TC Gradski dom, Zorana Đinđića 10, prvi sprat).

Centralna manifestacija „Kragujevac Comic Con“ će se održati, po planu, od 1. do 4. juna 2023. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x