U znak sećanja: Zoran Selena (1947-2023)

0

Naš kolega i dragi prijatelј Zoran Selena preminuo je u Zrenjaninu, u ponedelјak 27. februara 2023. godine, posle duže bolesti.

zoran selena stripblog

Selena je rođen 8. januara 1947. u Staroj Pazovi, ali je veći deo života proveo u Zrenjaninu. Studirao je slikarstvo, bio scenograf Narodnog pozorišta, a po odlasku u Sjedinjene Američke Države, izrađivao je unikatne predmete od kože za mnoge kaubojske klubove. Nakon povratka iz Amerike, nastavio je da se bavi slikarstvom, navodi se u saopštenju Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Odlikovao ga je širok stilski i zanatski dijapazon. Bio je autor stripske serije „Bezvremeno sad“. Zastuplјen je antologiji u „Zrenjaninski strip almanah“ mr Branka Đukića, gde su uz njega objavlјeni i Aleksandar Babić, B. Đukić, Mišo Živanov, Vladimir Kuzmanov, Vladan Nikolić, Aleksandar Pavković, Dejan Uzelac i Nikola Štiklica. Nije stigao da dovrši svoje najvažnije stripsko delo, seriju “Aelita” po grofu Alekseju Tolstoju.

Bio je neumorni zastupnik stripa kao umetničkog i kulturnog fenomena, što je, uz deo bogatog zanatskog znanja, preneo i na sinovicu Selenu Danilović, danas istaknutu ilustratorku. Zoran Selena je bio jedan od obnovitelјa Udruženja stripskih umetnika Srbije 2010. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x