“Kolekcionar”: Priča iz ugla pravog kolekcionara!

0

Serđo Topi (1932-2012), italijanski strip autor za Kolekcionara je jednom prilikom izjavio da je to jedini serijalizovani lik kojeg je stvorio.

kolekcionar stripblog

Prikaz stripa “Kolekcionar” Serđa Topija u izdaju Darkwooda

-Ponekad sam ga crtao s neobičnim brkovima i s veoma dugim nogama. Moje noge su kratke, pa može biti da je tu reč o nekakvoj kompenzaciji. To je čovek s beskrajnim materijalnim mogućnostima, sposoban da se izvuče iz najzamršenijih situacija. On uvek dobija ono što želi i ima razvijen smisao za humor – ponekad sarkastičan, ponekad čak pomalo nemilosrdan. Meni se on sviđa, čak i kad je ponekad, ali samo malo, loš. Ali ja nisam kao on, kazao je Topi jedne prilike kada je predstavljao lika kojeg je stvorio.

Pročitajte: Šale u crtanim filmovima koje će samo odrasli razumeti

Serđo Topi je kolekcionara stvorio 1984. godine za serijal avanturističkih stripova “Protagonisti di Orient Express”, da bi mu se kasnijih godina vraćao i tako stvorio čak pet epizoda koje je, uz iscrpan uvodnik Milana Jovanovića (iz kojeg i izvlačimo bitne fakte) objavila izdavačka kuća Darkwood 2015. godine kao devetu knjigu biblioteke Trag.

kolekcionar stripblog

Kao što smo kazali, stvoren je za serijal avanturističkih stripova i to Kolekcionar (koji krije voje ime) i jeste. Pre svega on je avantursita koji proživljava svakakve dogodovštine, suočava se sa svakakvim situacijama, ljudima, plemenima, narodima i bićima, prkosi kletvama, mitovima i mitološkim likovima, a sve to sa jednim ciljem, da pronađe predmet od značaja za njegovu kolekciju. Svi predmeti koje traži, bila to stara indijanska lula od crvenog kamena, ogrlica, žezlo ili suza azijskih kraljeva su važan deo njegove kolekcije i on ih mora imati. Svaki predmet ima svoju priču, a ona neku drugu priču govori. Sve je prožeto sudbinama ljudi, civilizacija i susretima svetova. Kolekcionar je jednostavno čovek koji ne haje za izgubi svoj život, da ga prožderu veliki gušteri ili da mu razjarena plemena odrube glavu, uprkos svom bogatsvu koje poseduje. Ovo poslednje mnogo govori o njegovoj ličnosti, tačnije o tvrdnji da je on pre svega pustolov i avanturista. Čovek sa parama može sebi da obezbedi predmete za kolekciju tako što će platiti ekspediciju da je traži ili organizovati usamljene avanturiste kako bi oni mogli rizikovati život za njega. Međutim, kolekcionar se sam upušta u prašnjave predele američkih pustara i jezera na vulkanskim vrhovima kako bi pronašao ono što ga zanima.

Topijevo pripovedanje, jedinstvenim stilom crtanja prevazilazeći linije koje ograničavaju predele i ljude, oslikava čarobnim realizmom sve ove dogodovštine. Ponekad se i neke magijske i ritualne stvari dogode, a ponekad i sam Kolekcionar bude obuzet delovanjem nekih zlih sila.

Ovdašnja stripska publika je Serđa Topija upoznala u različitim magazinima posvećenim devetoj umetnosti, a u novije vreme njegove fenomenalne albume, pored Darkwoodovog Kolekcionara, izdavala je Fibra – Sharaz-De, Solitudinis Morbus i Colt Frontier. Takođe su Libellus i Golconda izdali nekoliko Nik Rajdera na kojima je Topi radio, a tu su i Marti Misterija i Julija.

Integral “Kolekcionar” sa znalačkim prevodom Aleksandra Milovanovića dolazi sa svih pet priča “Kalumet od crvenog kamena”, “Obelisk iz zemlje Punt”, “Suza Timura Lenka”, “Muirdegovo žezlo” i “Padmasumbavina ogrlica” i još mnoštvom ilustracija i propratnih materijala da upotpune čitanje ove fenomenalno uvezane knjige i dragulja svake kolekcije.

Kolekcionar je jedan neumoljiv lik koji može sve, a u sve se upušta sam.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x