“Laku noć Punpune”: Priča o odrastanju u nekoliko svetova

0

Pre same priče o mangi “Laku noć Punpune” moramo izraziti našu sreću što je Laguna kao veliki izdavač koji već godinama, decenijama objavljuje knjige domaćih i stranih autora, zagazila u svet stripa.

punpune stripblog

Prikaz stripa “Laku noć Punpune” Inia Asana u izdanju Lagune

Stripovi su nekada bili veoma važan deo čitalačkog materijala i poslednjih godina, koliko god se strip sve više vraćao kolekcionarima, postaje sve važniji deo kolekcija, čak i onih ljudi koji su navikli samo na knjige.

Pročitajte: Manga “Laku noć, Punpune 2” u izdanju Lagune

Pod uredničkim vođenjem Aleksandra Nešića, Laguna je započela svoju, stripsku izdavačku priču. Pored serijala Hilda, započeli su i strip serijal japanskog autora Inia Asana “Laku noć Punpune”.

Priča prati dečaka Punpuna koji ide u osnovnu školu i odrasta u nekoliko različitih svetova. On pokušava da pliva u svetu svojih roditelja koji su na bračnoj raskrsnici zbog oca zlostavljača i nasilnika, trudi se da se uklopi u društvo, često napadno i nakazno i u svetu ljubavi sa svojom simpatijom.

punpune stripblog

Punpun je običan dečak koji živi u najobičnijem gradu na svetu i kako to obično biva u najdosadnijoj ulici na svetu. Nije preterano vredan niti je nešto dobar đak. U društvu nije zlostavljana strana, ali je uvek onaj koji stoji po strani. Jedino što je drastično drugačije u odnosu na ostale jeste to što on ima realnu simatiju koja ga drži za ruku, a ne samo video kasete sa golim tetama i ume da razgovara sa bogom. Njegov ujak ga je, tri godine pre početka radnje stripa naučio kako da razgovara sa bogom i kazao mu reči kako bi se bog bez izuzetka stvorio pred njim.

Adrijana Miladinović je priredila prevod za čitaoce Lagunine edicije StarWay na rutinski način, veoma pitko i čita se sa lakoćom.

punpune stripblog

Inio Asano je 2007. godine započeo ovaj serijal u Weekly Young Sunday-u i na sebi svojstven način priredio mangu koja prevazilazi okvire one publike kojoj načelno pripada. Čim se pogledaju i upoznaju likovi jasno je da bi publika za ovakvu radnji trebalo da bude mlađa, tinejdž ili možda još mlađa. Međutim, metaforičkim scenama, prikazivanjem lika i njegove familije kao ptica, žutokljunaca, ova manga dobija drugačiju dimenziju, tačnije starija publika je izuzetno ceni i prihvata. Asano je poznat i po stripovima “Solanin” i “Dead Dead Demon’s Dededede Destruction”.

Manga “Laku noć Punpune” je naizgled lako štivo, ali je potrebno mnogo koncentracije za njega.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x