Kako je kostim Derdevila postao crven?

0

Poznato je da je originalni Derdevilov kostim bio žuto-crvene boje.

Kako je kostim Derdevila postao crven?

Kako je zapravo došlo do toga da se kostim Derdevila promeni u totalno đavolski crvenu boju?

Marvelova istorija je često centrirana oko Stena Lija i Džeka Kirbija, stoga mnogi vrhunski autori ostaju u zapećku kada se govori o Marvelovim stripovima i superherojima, uprkos tome koliko su uticali na istoriju Marvelovih stripova i koliko su doprineli stvaranju mitova o superherojima.

Sten Li je sa druge strane imao opak ukus za strip crtače. Kada je tokom 60-ih Marvel doživeo bum, a prodaja naglo porasla, Sten Li je uspeo da vrati u Marvel mnoge crtače, uključujući i Bila Evereta, ko-kreatora Derdevila i Namora. Everet je nažalost nacrtao samo prvi broj Derdevila, jer je istovremeno radio kao menadžer u Eton Paper Corporation, gde je provodio 14-15 sati dnevno i prosto nije mogao da ispoštuje rokove kada je u pitanju crtanje stripova za Marvel. Sten Li se tada za pomoć obratio još jednoj crtačkoj legendi, Džou Orlandu.

Orlando je prihvatio, ali je ubrzo doživeo iznenađenje i razočarenje, kada je shvatio koliko zapravo dodatnog posla ima na projektu Derdevil. Bilo je dovoljno teško što je morao da smisli radnju narednih stripova. Olakšano mu je tako što mu je dozvoljeno da koristi Spajdermenovog negativca, Elektra u drugom broju, a Sten Li je stvorio negativca po imenu Purple Man za treći broj. Ono što je bilo najgore je to što je Li konstantno terao Orlanda da pravi izmene u svom radu. Orlando sudeći po Liju nije bio ‘tradicionalni’ autor za stil Marvelovih stripova, stoga ga je Li uporno terao da menja svoj stil kako bi izgledao onako kako se Liju više sviđa. Sam Orlando je govorio kako je morao da nacrta i napiše 7,8 stranica od kojih bi 5 bilo prihvaćeno. Li bi uvek dodatno smišljao novu radnju i šta bi likovi trebalo da rade, nakon što bi Orlando već nacrtao te table. Suma sumarum, Orlando je sam smišljao narativ, dodatni rad za koji nije bio plaćen, te ga je Li stalno terao da ponovo crta već nacrtane table. Logično, Orlando je napustio Marvel, ali je preporučio svog prijatelja, Volasa Vuda kao zamenu.

Pročitajte: Betmen je plagijat…

Li je bio oduševljen što je Vud prihvatio ponudu, da ga je jako promovisao na naslovnici Derdevila. Li je nastavio da ispravlja i Volasa Vuda, ali mnogo manje nego Orlanda. Generalno, Vud je preuzeo serijal i radio šta je hteo. Podela posla je bila takva da je Vud pisao stripove, crtao, prepravljao, a Li dodavao dijalog po staroj Marvelovoj formuli.

U Daredevil #7 koji je objavljen u aprilu 1965. godine, Vud je rešio da prigrli đavolski oblik Derdevila i promeni njegov kostim u skroz krvavo crveni, i to u jednom od najvećih izdanja tog vremena, stripu u kome su se sukobili Derdevil i Namor. Mnogo se tokom godina govorilo o tome da li je promena boje kostima bila odluka koju su doneli u Marvelu ili je samo bila kreativna sloboda Vuda. Kako je Vud obavljao 90% posla na Derdevilovim stripovima, uključujući i kolorisanje, ispostavilo se da je odluka bila sasvim njegova, a da u Marvelu za to nisu ni znali. Sten Li je samo uređivao stranice nacrtane olovkom i unosio tekst, stoga je nova boja kostima bila neprimetna, sve dok stranice ne budu kolorisane i spremne za štampu. Sten Li se nije bunio protiv novog kostima, čak je unoseći tekst dodao i objašnjenje za to:

Međutim, u Fantastic Four #38, koji je izašao u junu 1965. Džek Kirbi je već nacrtao tu celu epizodu, koja je uključivala i Derdevila. Li je naterao Vuda da prođe kroz ceo strip i naslovnicu, te da ‘prekreči’ Derdevila tako da u stripu izgleda kao i u svom redovnom serijalu sa novom bojom kostima.

Vud takođe nije bio voljan da trpi takav tretman, da napravi ceo strip i da ne bude plaćen za sav posao koji obavlja, stoga je napustio serijal nakon nekoliko brojeva. Ono što je za njim ostalo je ikonični kostim Derdevila koji je ostao upečatljiv do dana današnjeg.

Za potrebe teksta korišten materijal sa portala CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x