Da li ste znali da Porodica Adams vodi poreklo iz stripa

0

Porodica Adams sa sobom nosi neku čudnu moć nostalgije…

Da li ste znali da Porodica Adams vodi poreklo iz stripa

Uvrnuta Porodica Adams je vladala malim ekranima 60-ih godina prošlog veka, a kasnije tokom 90-ih i velikim platnom. Međutim, mnogi obožavaoci ove čudne porodice znaju malo o njenom poreklu i nastanku.

Jeziva porodica nastala je još davne 1938. godine u stripu koji je objavljivan u The New Yorker-u. Stvorio ih je talentovani frilens crtač Čarls Adams, a prvi strip prikazuje prodavca koji pokušava da proda usisivač stanovnicima uklete vile, koji su delovali jezivo kao i njihova kuća.

Čarls Adams je stvorio porodicu Adams kao oštar kontrast savršene američke porodice sa elementima horora. U stripovima koji su se sastojali od jednog panela, koji su izlazili u The New Yorker-u čitaoci su imali priliku da vide kako stanovnici ukletog imanja pronalaze sreću u neprijatnim stvarima. Od ukrašavanja mrtvog drveta za Božić do pozajmljivanja šolje cijanida od komšija, to su bili gegovi koje su čitaoci obožavali.

Tokom svoje karijere kao karikaturista, Čarls je nacrtao više od 1300 kratkih stripova i panela za The New Yorker, ali samo 58 panela je bilo posvećeno porodici Adams. U vreme kada su novine bile primarni izvor zabave, Čarlsova porodica Adams je istovremeno plašila i zabavljala čitaoce. Likovi porodice Adams predstavljeni kroz strip panele su bili zaboravljeni sve do do prve televizijske serije iz 1964. godine. Serija je naišla na dobar prijem kod gledalaca i do danas je kultna. Tamni tonovi stripova zamenjeni su sa nešto optimističnijim, porodičnim gegovima. Serija nije bila tako mračna kao strip, više je bila luda nego sablasna, ali su njeni autori dobro uhvatili poentu onoga što je bila zamisao Čarlsa Adamsa.

Pročitajte: STANA LI PREZENTS: U epizodi “Golgota”, naš detektiv za onostrano ima sina – Johnnyja

Članovi porodice Adams uključuju oca Gomez Adamsa, ekscentričnog i patrijarhalnog lidera ove porodice koji je veoma zaljubljen u svoju mršavu ženu blede kože i skoro mrtvih očiju, Mortišu. Deca u domaćinstvu su Sreda, koja je, baš kao i njena majka, puna melanholije i mračnih misli i njen entuzijastičan mlađi brat Pagzli, koga sopstvena radoznalost često dovodi u nevolje. Ujka Fester, koji ima sklonost ka nestašlucima, član je jezive porodice. Fester je prvobitno bio brat Mortiše Adams, ali je kasnije proglašen kao Gomezov brat. Ostali članovi porodice su baka, Gomezova majka, koju često viđaju kako izvodi veštičarenje i igra se napitcima, raskomadana ruka po imenu Thing, batler Lurč koji neobično podseća na Frankenštajnovo čudovište i dlakavo biće koje govori besmislica po imenu rođak It.

Ono što je počelo kao jedan strip panel na devetoj strani The New Yorker-a koji je umetniku zaradio sumu od 85 dolara sada je višemilionska intelektualna svojina. Strip ima nekoliko televizijskih igranih i animiranih adaptacija, kao i igranih i animiranih filmova, uključujući brojna pojavljivanja u animiranim krosoverima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x