Da li ste znali da je manga “Zmajeva kugla” prevedena na srpski jezik?

0

Popularni strip serijal japanskog umetnika Akire Torijame “Zmajeva kugla” bila je veoma popularna na našim prostorima, a i još uvek je.

zmajeva kugla stripblog

Razlog popularnosti ovog manga serijala jeste svakako animirana serija koja je sjajnom sinhronizacijom doživela veliku gledanost i time doprinela u povećanju interesovanja za sam serijal i dizanje priče na nivo kulta.

Pročitajte: Zanimljivosti koje niste znali o serijalu “Zmajeva kugla”

Danas, “Zmajeva kugla” broji šest sezona animirane serije, nekoliko dugometražnih, animiranih filmova i video igrica, uz naravno manga serijal.

Međutim, malo je poznato da je ovaj strip doživeo i prevod na srpski jezik. “Zmajeva kugla” prvi broj “Songoku i prijatelji” objavljen je u okviru Sakura project izdavaštva iz Čačka 2002. godine. Realizatori ovog projekta su bili Tomoyuki Tatsumi, Ljiljana Marković i Aleksandra Vraneš.

Ono što je najinteresantnije, u delu impresuma koji je nazvan vodičem za roditelje, naglašeno je da je strip “Zmajeva kugla” za uzrast iznad 11 godina starosti deteta.

Knjiga je štampana u “MST Gajić” štampariji i katalogizovana je u Narodnoj biblioteci Republike Srbije.

Na internetu smo pronašli samo ovaj, prvi broj, a razlog za prestanak izdavanja ovog legendarnog stripa nije poznat.

“Zmajeva kugla” je manga serijal na kojem autor Akria Torijama radi od 1984. godine. Radnja serijala je fokusirana na Gokua, Sajonca poslatog na planetu Zemlju kako bi je uništio. Međutim, nakon nezgode usled sletanja na plodno tlo naše planete, ovaj svemirski oblik života je izgubio pamćenje i potpuno promenio razlog svoje posete. Detinjstvo je provero sa Gohanom, starcem koji ga je pronašao i usvojio, a njegova misija je skupljanje zmajevih kugli, kako moć zmaja Šenrona ne bi pala u pogrešne ruke. Šenron je znam koji se poziva uz posedstvo svih sedam kugli, a zmaj zauzvrat ostvaruje jednu želju.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x