Fibra u Srbiji: “Sloboda izbora je srazmerna slobodi misli, to se teško zabranjuje!”

Dok Evropu i svet potresaju ekonomsko-politički udari, plinski ratovi i tome slično mi ovde na Helmskom poluostrvu izgleda konačno nismo direktni učesnici te vrste potresa ali stripovski svet itekako ima o čemu da bruji zadnjih nedelju-dve pa i više dana.

sloboda izbora stripblog

Kolekcionari, čitaoci, ljubitelji stripa pa i sami autori na sceni imaju “publisher war”. Izdavačkoj kući Fibra koja dolazi iz Hrvatske vrata srpskog tržišta su posle 15-16 godina izdavaštva izgleda zatvorena, ostale izdavače iz Hrvatske neću ni uzimati kao konkurentne jer sami i nisu pokazali neku preteranu dozu profesionalnosti i ozbiljnosti u radu (Bookglobe, Strip-agent) ali to je druga tema. Ovde pričam isključivo o izdavačima koji uglavnom rade stripove francusko-belgijske škole, Amerikance i slične koncepte strip-albuma.

Pročitajte: Slučaj Fibra: Magla nad neurednim poljima

Glavno pitanje je “šta se čekalo godinama?” Kako je moguće da je Fibra nesmetano bila prisutna na srpskom tržištu godinama pa čak i u idavačkoj eri Darkwooda, kako je moguće da tada nije potezano pitanje konkurencije, a niko nije naivan da nije poznavao prava, tj. važenje licenci za određeno područje? Šta se tu desilo? Našalost odgovore na ta pitanja nikad nećemo dobiti pa smo primorani doneti neke lične zaključe i razmotriti ih.

Lično mislim i ubeđen sam u to da je saradnja i neki vid dogovora postojao među izdavačima, tržišta su bila otvorena, čitaoci su imali izbor i neki balans je postojao. Taj balans je i narušen na većem parčetu kolača (iskreno), a to je srpsko tržište, da me ljudi pogrešno ne shvate, nije to namera bilo koga pa ni Fibre već jednostavno odraz boljeg vođenja igre zvane izdavaštvo. Sad će mnogi da skoče i neće se složiti uz konstataciju da je tu bilo “klizećih” ne kažem da nije (ne znam), ali zašto služe kostobrani u igri? Da se zaštitiš i nastaviš igru, a ne da je zabraniš/završiš. Moglo bi se i to analizirati ali to je druga tema. Dovoljno je da pogledamo stripoteke u Srbiji, izdanja Fibre je vrlo uredno moguće nabaviti, dobar i redovan popust, snadbevenost dobra, u hrvatskim striparnicama mislim da nemaju baš identičan tretman (iz nekog razloga). Pitanje je da li mogu nabaviti izdanja Čarobne knjige po ceni letećeg (kada se pojavi novi naslov), da li imaju uslove sa Stripomanije i tome slično… Lično znam desetak kolekcionara koji izdanja ČK kupuju u Srbiji upravo što te uslove nemaju u Hrvatskoj. Čija je to nesposobnost, ne znam.

Pogledajmo malo i aukcijske portale, u Srbiji izdanja Fibre su dostupna isključivo u polovnom tretmanu, sa čestim oštećenjima ili kao želja pojedinih čitalaca da posle čitanje iz njima znanih razloga prodaju naslov. U Hrvatskoj je dostupnost srpskih izdanja vrlo visoka i to u savršenom stanju i povoljnijim cenama u odnosu na striparnice, tu treba sagledati stvari i videti u čemu je caka. Ono što je gotovo sigurno narušilo balans to je ulazak jednog od najvećih knjižarskih lanaca u igru i uvoz Fibre na teritoriji Srbiji.

Kada pogledamo sve ove elemente i nastupimo iz ugla kolekcionara shvatamo gde nastaje problem, međutim zabranama se problem ne rešava. Ovo gledam isključivo iz ugla kolekcionara. Od 2006. godine Fibra u izdavačkim vodama ide samo uzlaznom putanjom, izbor naslova, tehnička strana izdanja su odlični. Publici se serviraju integrali sa zaokruženim pričama, serijali se završavaju… Jednostavno rečeno, visok nivo profesionalnosti. Sa druge strane Čarobna knjiga je poslenje tri ili četiri godine napravila pravi “bum”, poplava stripova u svakom smislu te reči, leteći startovi i Stripomanije u kombinaciji sa cenama su pravi mamac za čitaoce. Međutim, tu imamo činjenicu da tehnička strana izdanja nije uvek savršena, korice se krive, pojavljuju se bele linije posle samo jednog otvaranja korica i to na mestima gde je savijanje i predviđeno. Štampa ponekad zna imati naznake mrljanja, izbor naslova je tek specifičan.

Publika koja voli Marvel i DC ne može zameriti na izboru naslova, ali tu nije problem. Problem je u FRA-BEL školi. Tu Čarobna knjiga pored nekoliko naslova nije baš pokazala neki visok nivo premijernosti, uglavnom se bazirala na klasike odnosno proverene stvari koje su već imale premijeru na srpskom tržištu. OK, u redu završili su neke klasike stripa i to je za poštovanje ali publici treba noviteta.

Takav sistem izdavanja i kvalitet prolazi kod čitalaca koji žele strip kao kratku zabavu. Pročitaju i odlože. Pitanje da li se ikad više vraćaju tom naslovu. Ozbiljni kolekcionari ipak na to gledaju drugačije. U ovoj situaciji kolekcionare, čitaoce, ljubitelje stripa gotovo niko da i ne pita ništa, a ipak su oni krajnji potrošač. Nadam se nekom razumnom rešenju, sloboda izbora je srazmerna slobodi misli, to se teško zabranjuje.

Autor: Predrag Radetić, kolekcionar stripova

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
Marko
1 year ago

Ja i dalje ne razumem koga je bre ovde briga šta ima na rafovima u Hrvatskoj? Oni svojim čitaocima uskraćuju određena izdanja, zašto bre mene (krajnjeg potrošača) uskraćujete za njihova izdanja? Da nije Komika, Makonda, Belog puta i Besne kobile, naša strip scena bi bila sramota. Mnoga Fibrina izdanja ne možete više da nađete, Besna kobila takođe, Makondo isto… marvel i dc opus koji izdaje čarobna knjiga, eno puni rafovi kao i uvek. Boneli bio nekad tu je i sad. Napravite bre izbor dostojan čitalaca i nećete imati probleme. Savremenu strip scenu koja ne podleže dc i marvelu. Komiko je izdao kvalitetno izdanje koje je i fibra imala sve vreme… svi su čekali komiko. Nika je izbacila Hildu u PRELEPOM izdanju za razliku od lagune. ALI!!! Lagunino izdanje je i jeftinije značajno, tako da svako bira šta mu odgovara, ima publike za oba…. A zašto mi sad uskraćujete mogućnost da kupim izdanje koje mi više odgovara? A DA NE KAŽEM delo koje niko naš nije ni izdao? Zato što oni imaju pomoć države? Treba da nas bude sramota! Kladim se da će Fibra izbaciti još mnogo aktuelne strip scene vrlo uskoro a da ćemo mi ispasti uskraćeni nekulturni jadnici koje je prešao rod rođeni zato što mu državu vode neobrazovani dripci bez grama kulture pa istoimeno ministarstvo nema ideju da podpomogne izdavače kako bi uspeli da se iznesu sa tržištem. Ništa hvala vam kome god da je odgovoran za ovu sramotu, laku noć i ne video vas više u životu… nikad nisam bio u Zagrebu ali izgleda da ću morati… šta da radim priuštivije nego da idem u Ita:fra:bel:bra: da kupim zdrava dela današnjice… sreća imamo politikin zabavnik, a oni i dan danas iznenade kakve stripove uspevaju da urede za nedeljnik.

Milo
Milo
1 year ago

Spalicu sve od carobne knjige sto imam!!!!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x