Koji strip je bio prvi horor strip ikada?

0

Danas postoji na stotine horor stripova u kojima ljubitelji žanra mogu da uživaju. Ali, koji strip se smatra prvim horor stripom ikada?

Koji strip je bio prvi horor strip ikada?

Stručnjak za horor stripove, Majk Haulet je u svom eseju ‘Hauletova histerična istorija horor stripova’ naveo da je prvi horor strip bio “The New Adventures of Frankenstein”, objavljen u decembru 1940. godine u Prize Comics #7, zasnovan na čudovištu iz romana Frankenštajn Meri Šeli. 

Iako je u pitanju antologijski strip, ostale priče iz Prize Comics nemaju karakteristike horora niti su povezane sa ovim žanrom. 

Prvi strip u potpunosti posvećen horor žanru bio je Classic Comics #13, objavljen u avgustu 1943. godine. Ovaj strip je adaptirao čuvenu priču Roberta Luisa Stivensona iz 1986. ‘Neobični slučaj Doktora Džekila i Gospodina Hajda’. Ovaj strip je u to vreme bio ogroman uspeh za horor žanr u stripu. 

Pročitajte: Prvi vampir u stripovima i ko ga je stvorio?

Strip je odmah izazvao senzaciju. Dok je u naslovi pisalo ‘klasično’, iz naslovnice je vrištao užas u vidu džinovskog vukodlaka sa očnjacima dok juri svoje žrtve koje vrište. U pitanju je bila sjajna literatura, a deca su brzo pohitala da kupe ovaj novi strip. 

Classic Comics #13 se može smatrati prvim stripom horor fikcije upravo iz razloga što je ceo njegov sadržaj bio posvećen horor žanru.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x