Tandara Mandara festival: Prijatno druženje uz tribine, stripove i društvene igre

0

Prvi Festival stripa i društvenih igara Tandara Mandara održan je prošlog vikenda (10. i 11. septembra) u prostoru kluba Svaštara dvorištu fabrike “Kluz”.

tandara mandara stripblog

Neverovatno pozitivnom ambijentu festivala doprinela je atmosfera samog prostora napištenih fabričkih zgrada sa ispisanim grafitima na zaidovima. Festival je ponudio mnogobrojnim posetiocima zabavan sadržaj za sve ljubitelje stripa i društvenih igara. U dva dana druženja u predobrom ambijentu učesnici su mogli kupiti stripove, akcione figurice društvene igre, stranih ali i domaćih autora i zaigrati koju partiju uz pivo i džank fud. 

Pročitajte: Festival stripa Čakovec: Brojne izložbe, radionice i gosti

Prvi dan festivala otvorila je tribina i izložba radova kombinovanom tehnikom Sabahudina Muranovića Murana. Jedan od najistaknutijih članova Udruženja stripskih umetnika Srbije Zoran Stefanović vodio je intervju sa Muranom, a mnoštvo zanimljivih činjenica o Muranovom radu Zoran je svojom istančanom tehnikom vođenja razgovora izdvojio okupljenim posetiocima. 

Nakon uvodne tribine usledio je razgovor sa autorima podcasta Stripovedač i portala Strip Blog. Mnoštvo interesantnih tema je razrađeno u ovom razgovoru, a zaključak na najvažnije pitanje, pitanje o afirmaciji strip umetnosti u našoj zemlji delovao je praktično jedinstven. Učesnici tribine Dušan Majkić (Stripovedač) i Miloš Simić (Strip Blog) su se usaglasili da je strip tržište živo, aktivno, raznovrsno i da sadražaja ima za sve, ali da se institucionalno strip mora mnogo više uzdići od strane nadležnih ministarstava pre svega.

Svoj rad prvog dana festivala predstavio je i Novica Milivojević, umetnik iz Novog Sada koji je svoj prvenac “Fragmenti realnosti” objavio za Strip Blog. Novica je i usrećio sve prisutne potpisivanjem primeraka svoje knjige i crtežima uz posvete. Kišica “poprskulja” nije prekinula tribinu Čarobne knjige gde se govorilo o Sendmenu, sa fenomenološkog aspekta, a Nikola Dragomirović, jedan od uradnika u toj izdavačkoj kući doneo je vredne poklone za učesnike kviza. 

Dan je zatvorila tribina sa Stevanom Subićem, renomiranim stripskim autorom čiji “Konan od Kimerije” u izdanju Makonda ne prestaje da oduševljava. Druženje, crtanje i ćaskanje sa velikim autorom, bili su šlag na tortu subotnje, prijatne večeri. 

Drugi dan možemo opisati ovako – “Ujutro mokro, poslepodne suvo.” Ponovo sitna kiša nije upropastila festivalski dan, a kako i da ga upropasti kada su zvezde večeri bile niko drugi do Igor Kordej i Jana Adamović.

Tokom dva dana festivala Darkwood, Veseli četvrtak, Čarobna knjiga, Makondo i System Comics su predstavili svoj rad, a možda i najzanimljivija tribina bila je u nedelju kada su Draško Roganović i Vladimir Tadić govorili o poslu prevodioca u stripskom svetu. Prevod je takođe nešto što izdanje čini posebnim i zato je važno imati dobre prevodioce, kao što su upravo i dva momka koja su vodila ovu tribinu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x