Proglašeni pobednici Međunarodnog konkursa za istorijski strip „CAN for Balkans“

0

Međunarodni konkurs za istorijski strip „CAN for Balkans“ održan je od marta do jula 2022. godine.

CAN stripblog

U finale konkursa ušlo je 27 autora iz Belgije, Bugarske, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije, Ukrajine i Kine. Svi odabrani stripovi kreirani su specijalno za ovaj konkurs.

Pored umetničkog kvaliteta i istorijske dokumentacije, važni kriterijumi za ocenjivanje bili su originalnost i način na koji je tema ispoštovana, a posebno izbor tema sa porukama pomirenja, mira i poverenja, tolerancije i poštovanja.

Pročitajte: REZULTATI ANKETE: Ko je omiljena strip junakinja stripoljubaca?

Međunarodni žiri činili su prof. Adrian Cioroianu (Rumunija), istoričar, diplomata, autor strip scenarija i univerzitetski profesor, prof. Ardian Isufi (Albanija), umetnik, dekan Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Tirani (2016-2020), Etienne Schreder (Belgija), poznati scenarista i strip autor, Dražen Kovačević, jedan od najznačajnijih strip umetnika u Srbiji i Tome Trajkov, promoter stripa iz Severne Makedonije.

I nagrađeni radovi, i oni koje je žiri prihvatio u finalnom izboru (ukupno 141 tabla) biće prvi put predstavljeni na Međunarodnom festivalu istorijskog stripa u Brašovu, počev od 13. oktobra 2022. godine, u okviru završne izložbe evropskog projekta. Izložba će potom ove godine gostovati u Tirani (novembar) i Briselu (decembar), a sledeće godine u Leskovcu (februar) i Velesu (mart).

Veliku nagradu prvog izdanja „CAN for Balkans” konskursa osvojio je Razvan Bronesku iz Rumunije sa radom „Aurel Petresku, pionir rumunske animacije”.

Prva nagrada pripala je rumunskom umetniku Jonucu Popeskuu sa radom „Balkan zauvek“. Podijum nagrađenih upotpunjuju umetnici iz Srbije. Kosta Milovanović je osvojio 2. nagradu sa stripom „A tri prijatelja su…“, inspirisanim sopstvenim životom, sa početka građanskog rata (1991), koji ga je zatekao u jugoslovenskoj mornarici. Treću nagradu dobio je strip „Vetar“, autora Marjana Milanova (scenario) i Srdana Todorovića (crteži), sa temom inspirisanom tragedijama bitaka na srpsko-bugarskoj granici u zimu 1915. godine.

Međunarodni žiri dodelio je i pet specijalnih priznanja: Aljoša Tomić i Dragan Stokić Rajački (Srbija) za rad „Deda Roga“; Maksimilijen Van de Vile (Belgija) za delo „Tuzla“; Slavica Kupenkova (Severna Makedonija) za delo „Odiseja”; Pomenutu nagradu posvećenu Rumuniji dele Valentin Jonesku sa delom „Druže Rakija“ i Vlad Forsea sa delom „Balkanski humor protiv sveta“.

CAN stripblog

Projekat „CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans“ jedan je od 13 podržanih projekata poziva „Jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu“ (EACEA 39/2019) u okviru programa Kreativna Evrope i implementiraju ga Istorijski muzej okruga Brašov (vođa projekta), Narodni muzej Albanije, Muzej stripa Brisel – Belgijski strip centar, Strip centar Makedonije (Severna Makedonija) i Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči ”Nikola Mitrović Kokan” (Srbija).

Projekat finansira Evropska komisija preko Evropske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA) u Briselu i ima period implementacije od marta 2021. do marta 2023. godine.

Za više detalja o projektu i dosadašnjim aktivnostima, posebno studijama naučno-istraživačkog projekta, možete pogledati digitalnu platformu projekta: www.canforbalkans.eu

O progamu i projektima koji su podržani u okviru poziva „Jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu“ (EACEA 39/2019) možete pročitati na linku: https://data.europa.eu/doi/10.2797/811941

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x