Aquaman i Namor – Razlike između Marvelovog i DC-ijevog kralja Atlantide

0

Uprkos sličnim konceptima i pozadini, postoji mnogo stvari po kojima se Aquaman i Namor razlikuju.

Stripovi o superherojima postoje gotovo čitav jedan vek. Mnoge ideje su se često preklapale ili su autori kopirali jedni druge, stoga i ne čudi da postoji čitav niz slučajeva u kojima su stvoreni likovi sa sličnim premisama. Jedan od najboljih primera toga jesu Marvelov Namor i DC-ijev Aquaman.

Obojica su vladari podvodnog sveta i kraljevi Atlantide, ali je svaki evoluirao tokom decenija postojanja i svaki ima drugačiju ulogu u svom stripovskom univerzumu. Aquaman je već debitovao na velikom platnu, a Namora ćemo imati prilike da gledamo uskoro ove godine, stoga je pravo vreme da malo bolje upoznamo ove likove.

Namor se po prvi put pojavio davne 1939. godine u Marvel Comics #1, a stvorio ga je Bill Everett, dok se Aquaman pojavio dve godine kasnije, 1941. u More Fun Comics #73, a stvorili su ga Mort Weisinger i Paul Norris.

Namorovo poreklo počinje kada njegov otac, Leonard Mckenzie, mornar krene na put na Antarktik 1920. u potrazi za ostacima broda koji je potonuo pre više od deset godina. Posada je počela da diže u vazduh ledene ploče, ne znajući da se ispod njih nalazi atlantski grad i da Atlantiđani ubijaju ljude sa površine. Incident je privukao pažnju atlantidske princeze Fen, koja je krenula da istražuje brod. Tu je upoznala Leonarda i njih dvoje bi započeli neočekivanu romansu. Ovo je, međutim, kratko trajalo, pošto su brod napali Atlantiđani, a ljubavnici su bili razdvojeni. Namor će se uskoro roditi i postati kralj Atlantide, a kasnije će se boriti sa originalnim Human Torch-om i boriće se zajedno sa Kapetanom Amerikom u Drugom svetskom ratu.

U međuvremenu, u DC univerzumu, Thomas Curry je bio čuvar svetionika kojeg je zahvatila oluja i spasila ga je Atlanna, kraljica Atlantide. Njih dvoje će se zaljubiti jedno u drugo, a Atlanna će na kraju ostala trudna. Nakon što je to saznala, zatražila je dozvolu da bude razrešena kraljevskih dužnosti i pridruži se svom ljubavniku na površinskom svetu, međutim, bila je zatvorena. Uspela je da pobegne i rodila je Arthura Curry-a, ostavljajući sina sa ocem i vratila se u Atlantidu. Dole je rodila Arthurovog polubrata Orma, koji deli mnogo sličnosti sa Namorom, budući da je strogi vladar Atlantide. Arthur će razviti nadljudske sposobnosti i na kraju preuzeti titulu kralja od svog brata.

Za razliku od Aquamana, koji je nikad nije želeo da bude kralj, Namor je odrastao verujući da je presto njegova sudbina. Takođe ga razlikuje od Aquaman to što je Namor isključivo zainteresovan za ono što je najbolje za Atlantidu za razliku od Arthura, koji je često zarobljen između dva sveta, vladajući u nadi da bi njih ljudi pod vodom i sa površine mogli da žive u miru. Namor je predvodio mnoge napade na površinu zbog njihovih prestupa protiv Atlantide, pa je čak i poplavio Vakandu kada su bili utočište neprijateljima Atlantide. Za razliku od Aquamana, on zamagljuje granice između heroja i negativca, udružujući se sa herojima kao što su Osvetnici, X-Men, ali i sa zlikovcima kao što su Doktor Doom i Thanos. Aquaman je većinom dobar. On vlada Atlantidom pravedno i poseduje jači moralni kompas. Kad god može da izbegne sukobe i krvave bitke, upravo to će i uraditi.

Dok oba heroja rukuju trozupcima, Nejmor svoj ne koristi u meri u kojoj to čini Arthur. Aquaman sa druge strane koristi svoj trozubac u velikoj meri, koristio ga je u borbi protiv Darkseida, pa čak i probijajući njime Supermenovu kožu. Aquamanov trozubac poseduje moć, dok Namorov ne, a i svakako je Namor lik koji preferira staru dobru borbu prsa u prsa pesnicama. Aquaman je takođe imao oružje pričvršćeno za svoje telo nakon gubitka leve ruke, ruku sa harpunom kao i mističnu ruku napravljenu od vode. Još jedna značajna razlika između njih dvoje je ta što je Namor mutant, a njegova genetska mutacija su krila na njegovim gležnjevima koja mu daju sposobnost da leti, sposobnost koju Aquaman ne poseduje. Aquaman može da skoči i to poprilično, skoro 1,5 km u jednom skoku. Druga moć koju Namor poseduje, a Aquaman ne, je sposobnost da poprimi moći bića iz dubine okeana; električne jegulje npr. Aquaman zato poseduje telepatske sposobnosti i može da komanduje skoro svim bićima pod vodom. Ono što je im je zajedničko je da obojici može da se desu da dehidriraju na površini posle nekog vremena provedenog tamo.

Pročitajte: Četrdeset godina misterija sa dobrim starim čika Martijem

Namor se u Marvelovom univerzumu vodi kao prvi mutant, tačnije polu-mutant, polu-atlantiđanin, što mu daje razne moći. Aquaman je polu-atlantiđanin, polu-čovek. Samim tim je i njihova fizionomija drugačija. Ipak, njihove moći su manje više slične. Obojica poseduju nadljudsku snagu i izdržljivost. Gotovo su nepobedivi pod vodom, dok su ranjiviji na površini. Namor se mnogo brže zaceljuje, ali Aquaman je izdržljiviji kada su u pitanju bol i fizičke povrede. Namor je možda fizički nadmoćniji, ali Aquaman se mnogo brže kreće pod vodom.

U celini, uprkos tome što su premise dva lika slične, Namor i Aquaman imaju veliki broj stvari koje ih razlikuju. Tokom svoje istorije, dva lika su prošla kroz mnoge promene u ličnosti, nekad su prikazivani kao slični po prirodi i sudbini, ali je tokom godina svaki od njih razvio različite ličnosti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x