Striporama i ove godine na Niškoj tvrđavi!

0

Festival namenjen ljubiteljima devete umetnosti Striporama Fest i ove godine će se održati na Niškoj tvrđavi, u okviru Nišville Jazz festivala od 11-14. avgusta.

niškoj tvrđavi stripblog
Autor: Igor Krstić

Kao i do sada, Striporama će okupiti, za ljubitelje stripa mnoge autore iz zemlje, regiona ali i inostranstva.

Striparnica Južni Darkwood kao neposredni organizator događaja ove godine je od domaćih gostiju izdvojla Frana Strukana, Janu Adamović, Igora Kordeja, Ivicu Stevanovića, Roberta Boba Solanovića i Sašu Jovanovića. 

Ove godine će se na festivali predstaviti Saša Jovanović čiji je grafički roman “Zec” (u izdanju Besne kobile) izuzetno primljen kod domaće publike. Jovanović je takođe pobrao pohvale kritike nakon objavljivanja svog prvog grafičkog romana „Zec“ u Holandiji, gde već godinama živi i stvara. Isto se desilo i sa nastavkom ovog stripa naslovljenim sa „Trkač 1“, čija se radnja dešava u Nišu. Čuveni kritičar Wouter Porteman njegov rad poredi sa stripovima velikana poput Majka Minjole i Mebijusa.

Između ostalih gostiju na festivalu će biti predstavljen i rad Todora Hristova iz Bugarske koji je prisutan na američkom tržištu već nekoliko godina. Jedan od stripova na kojima je radio je deo antologije „To End All Wars“ , nominovane za najprestižniju američku strip nagradu- „Ajzner“.

Svakako će najveća poslastica za ljubitelje Bonelija biti crtača i autora Dilana Doga još od 1987. godine! Debitovao je pričom Kanal 666, po scenariju Ticijana Sklavija, a sa Sklavijem je ubrzo uradio još jedan klasik- epizodu 23, Tajanstveno ostrvo. Pored brojnih drugih priča o Istraživaču natprirodnog koje je napisao i/ili nacrtao, jedna će posebno ostati upamćena- Dugačak pozdrav. Autor je i fantazmagoričnog krimi noara Napoleon i serijala Jan Diks. Dobitnik je nagrade za najboljeg italijanskog strip autora 2004. godine čuvenog časopisa Fumo di China. Radio je i na serijalima Ken Parker, Ringo, Granica, crtao Teksa Vilera…

Striporama nas čeka!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x