Zašto su The Boys više parodija DC-ijevih superheroja nego Marvela?

0

The Boys su postali veoma popularni u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući Amazonovoj TV seriji.

Zašto su The Boys više parodija DC-ijevih superheroja nego Marvela?

Ono što je više nego očigledno u stripu/seriji The Boys jeste da oni koriste superheroje koji su u osnovi parodija na DC-ijevu Ligu Pravde. 

Superheroji u seriji The Boys su nasilne psihopate, sociopate sa kompleksom Boga koji čine jezive zločine i rade za veliku kompaniju koja prikriva njihova nedela. Čuvena grupa The Seven, više je stvorena po uzoru na DC-ijevu Ligu Pravde nego na Marvelove Osvetnike. Koji je razlog tome?

Strip od 72 broja se vrti oko Bilija Bučera, Hjuija i ostalih članova grupe The Boys, običnih ljudi bez supermoći koji su posvećeni borbi protiv izopačenih superheroja. Njihovi glavni neprijatelji su upravo članovi superherojskog tima The Seven, tima koji je transparentno modeliran po Ligi Pravde. Članovi uključuju The Deep-a koji je pandan Akvamenu, Queen Maeve koja je kopija Wonder Woman i zloglasnog Homelandera koji je soociopatska verzija Supermena. A-Train je parodija na Flasha, ali je njegov lik opsednut time da bude slavna ličnost. Black Noir se može shvatiti kao parodija na Betmena, osim što je on hladnokrvni ubica koji ubija bez da trepne. Homelander je realan prikaz toga kako bi Supermen izgledao da je narcisoidni, a istovremeno najmoćniji superheroj sa kompleksom Boga i lošim temperamentom.

POVEZANO: The Boys su bili deo DC Comics-a, gde su ih zamalo ugasili

DC-ijevi likovi su tokom Zlatnog doba stripa predstavljani kao superheroji bez mana, savršeni Bogovi koji hode zemljom i bore se za pravdu. Sa Marvelovim likovima je oduvek bilo drugačije. Čuvena Fantastična četvorka Stena Lija i Džeka Kirbija bila je revolucionarna, ali ne samo zato što junaci nisu imali tajne identitete, niti slabosti poput Kriptonita, već jer je svaki član grupe imao je značajnu slabost druge prirode, a to su bile mane karaktera kod tih likova. Skoro svaki Marvelov lik ima dobro definisane mane, a polovina njih vodi unutrašnje borbe sa sobom da prevaziđu svoje mane. Iako DC-ijevi likovi svakako imaju sopstvene mane karaktera, primetno ih nisu imali tokom Zlatnog doba, a The Boys koriste ove verzije likova za parodiranje.

Svaki od Marvelovih likova nosi svoju unutrašnju tamu sa kojom se bori, zato The Boys uzimaju savršene DC-ijeve superheroje iz Zlatnog doba i odvode ih u jednu drugu krajnost koja je pokvarena i nasilna. To svakako mnogo bolje funkcioniše jer ostavlja mnogo više prostora za kvalitetniju parodiju.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x