“Betmen: Imitator”- Duhovni nastavak Rivsovog filma

0

Betmen: Imitator nam donosi priču o mladom Betmenu iz alternativnog univerzuma i mračniji uvid u njegovu psihu, kao i činjenicu da njegova borba protiv zločina ne donosi samo dobro Gotamu, već postoje posledice.

“Betmen: Imitator”- Duhovni nastavak Rivsovog filma

Prikaz stripa “Betmen: Imitator”  scenariste Matsona Tomlina i crtača Andree Sorentina

Dani u Gotamu su uvek bili mračni, tako je i u relativno friškom, trodelnom stripu “Betmen: Imitator”, koji je objavljen u februaru ove godine, a već u junu smo dobili i izdanje na srpskom jeziku. 

Tomlin je sarađivao sa Rivsom na scenariju za film The Batman, pa je odlučio da i njegova verzija Betmena u ovom stripu bude vrlo slična filmskoj. Dobijamo jednu utemeljenu, ranjivu verziju Mračnog viteza i uvid u psihološka oštećenja koja ga pokreću da radi to što radi. 

Zaplet je jasan; pojavio se drugi Betmen, imitator, koji za razliku od Brusa Vejna ubija kriminalce, dok Betmen pokušava da reši misteriju i uhvati svog imitatora. Sama atmosfera je strana i neprijateljski nastrojena prema Betmenu koji je u ovom stripu sam. Nema njegovih ljudi od poverenja, poručnika Gordona koji je negde u egzilu, upravo zbog svoje bliske saradnje sa Betmenom, proteran daleko od Gotama, kao ni Alfreda, koji je u nesposobnosti da se nosi sa besom mladog Brusa nakon smrti roditelja napustio dečaka. Isto tako nema ni bilo koga od dobro poznatih negativaca grada Gotama (neki su samo pomenuti). Od poznatih likova tu je psihoterapeut Lesli Tompkins, a Brus je jedan od njenih pacijenata. Rezultat je Betmen koji je nikad više usamljen i izolovan. 

Bliska saradnja Betmena i Gordona je poručnika koštala karijere, a u policiji su ostali samo policajci neprijateljski nastrojeni prema Betmenu. Dolazak imitatora samo pogoršava Betmenov status i čini ga neprijateljem broj jedan. Tomlin ubacuje novog ženskog lika u prvi plan, koji je odličan dodatak Betmenovoj mitologiji, detektivku Vong i koristi jedan od izlizanih, ali uvek efektnih trikova, zaljubljenog Betmena. Ali, ovaj put, zbog svog statusa u očima policije i građana Gotama, on neće moći da joj priđe kao Betmen, već će pred njom morati da se ogoli kao Brus Vejn. 

Tomlin nam postavlja Betmena koji je mlad i u početku se čini nepokolebljiv, a kako priča odmiče već se čini da je spreman da umre i odigra kraj svog krstaškog pohoda. Kada se otkriju motivi imitatora, Tomlin stavlja Betmena na test, gde još jednom vidimo koliko on može da podnese. Njegova borba snosi posledice kojih mladi Brus još uvek nije svestan. Rat protiv kriminala koji su predvodili on i Gordon doveo je mnoge korumpirane sudije pred lice pravde, ali je to za posledicu imalo puštanje iz zatvora svih ubica, pedofila i dilera koje su te iste sudije osudile, kada su im poništene sve presude. 

POVEZANO: “Betmen: Ispod Crvene Kacige″ – Saga o očevima i sinovima 2

Priča se najbolje može opisati kao akcioni psihološki triler. Postoji i element misterije i detektivskog rada, kao što je to slučaj u većini dobrih priča o Betmenu. Tomlin dobro vlada atmosferom i uspešno prelazi iz akcionih sekvenci na psihoterapije koje će Betmena ogoliti pred čitaocima. 

Sorentinov crtež je fantastičan, složen, prepun simbolike i detalja koji zahtevaju jače angažovanje čitalaca. Vrhunac dostiže na finalnim tablama gde je u sceni borbe Betmen protiv Betmena teško razaznati ko je ko. Kadrovi i boje dosta podsećaju na Rivsov film o Betmenu, kao i sam izgled i kostim Betmena i to nije slučajnost obzirom da oba ostvarenja nose istu, tmurnu atmosferu utemeljenu u realnosti.

“Betmen: Imitator″ nam donosi jednu gotovo kliničku analizu sa dosta emocionalne težine koja u mnogim stvarima prkosi popularnim shvatanjima Betmena. Čovek koji je preveo ovaj strip, Draško Roganović, je ovo ostvarenje nazvao ‘duhovnim nastavkom’ Rivsovog filma, stoga efikasnost ovih dvaju priča tek treba da izdrži test vremena, ali obe svakako imaju potencijal preoblikuju duh Betmena u narednom periodu. Ako želite da mračnije pogledate u psihu svog omiljenog superheroja, ne postoji bolja priča od ove.

“Betmen: Imitator” je za domaće tržište objavila izdavačka kuća Čarobna Knjiga u formatu 158x240mm sa tvrdim koricama.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x