“Hermetička Garaža” – Apsurdna arhitektura jednog mikroverzuma

Alterego Žana Žiroa, Mebijus, je daleke 1977. godine otvorio svoje snove i vizije za javnost prenoseći ih u jedinstven grafički roman naslovljen kao „Hermetička garaža“.

“Hermetička Garaža” – Apsurdna arhitektura jednog mikroverzuma

Značaj i uticaj Mebijusa u okvirima devete umetnosti su već davno opšta mesta, a identitet njegovog crteža je jedan od najprepoznatljivijih u istoriji stripa. Pre nego što je u paru sa Žodorovskim (po želji početno slovo promeniti u J ili H prim.aut) stvorio Inkala i time dosegao svoj kreativni maksimum, Mebijus je kao kompletan autor potpisao nekolicinu SF stripova, pretežno u kraćoj formi. Toj, preinkalovskoj eri, pripada i „Hermetička garaža“.

Epizode od po par tabli, naslovljene kao „Hermetička garaža Džerija Kornelijusa“, izlazile su u okviru magazina Métal Hurlant od 1976. do 1979. godine, da bi kasnije bile objedinjene u raznim integralnim izdanjima.

„Hermetička garaža“ je asteroid, lociran u sazvežđu Lava, koji u sebi sadrži mikro univerzum raspoređen na tri nivoa. Major Gruber kreator ovog univerzuma, kruži oko asteroida u svom brodu i suočava se sa pokušajima raznih entiteta da okupiraju njegovu tvorevinu.

Sve u ovom grafičkom romanu deluje izrazito snovito. Predeli, likovi, tehnologija, arhitektura, dijalozi, svi deluju kao da su odsanjani i onda preliveni na papir nekom metafizičkom tehnikom koja je nepoznata običnim humanoidima. Major Gruber deluje kao vrhunski sanjač u čijem snevanju se stvara univerzum izdeljen na nivoe koji bi mogli da se protumače kao različiti slojevi podsvesti. Takvim tumačenjem dolazimo do psiholoških i filozofskih momenata kojima „garaža“ nesumnjivo obiluje.

Pročitajte: “Pioniri Nepoznatog” – Stimpank na Crnom kontinentu

Priča „Hermetičke garaže“ je nekoherentna, neuhvatljiva improvizacija nabijena kapricioznim humorom. U njoj ne treba tražiti klasične načine pripovedanja već je pre doživljavati kao interpretaciju umetnikovih snova i kretanje u skladu sa trenutnim inspiracijama.

Mebijus je u „garaži“ sebi stvorio igralište po kome može da crta šta god mu padne na pamet bez straha da se ta ideja neće uklopiti. Tako „garaža“ sadrži pregršt omaža, ideja, mostova ka drugim svetovima i nosi neskriven potencijal da inspiriše autore koji kroz nju prolaze kao čitaoci. Svako kratko poglavlje ima svoju posebnu koordinatnu tačku iz koje može da se protegne linija u bilo kom pravcu.

Iako su prilikom boravka na Zemlji nastanjivali isto telo, treba jasno odvojiti stvaralaštvo Žana Žiroa i Mebijusa. Kada je reč o potonjem, „Hermetička garaža“ predstavlja jedno od tri ključna dela (uz „Arzak“ i „Inkal“) i na svojim tablama donosi svu onu magiju koja će zauvek nastaviti da obuzima ljubitelje stripa.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x