Kragujevac godine 12. – Sadašnjost i budućnost srpskog stripa

0

U petak i subotu 3. i 4. juna Kragujevac je bio grad posvećen devetoj umetnosti.

Kragujevac godine 12. - Sadašnjost i budućnost srpskog stripa

U organizaciji udruženja “Svet stripa”, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, održana je dvanaesta po redu međunarodna strip konferencija “Kragujevac Comic Con”. Celokupan program je upriličen u bašti Doma omladine. godine

Nažalost i ove godine je izostala finansijska pomoć ministarstva za kulturu, pa su sredstva koja obezbeđena iz budžeta grada i radom striparnice “Svet stripa”, bila dovoljna za dovođenje samo jednog inostranog gosta – Berina Tuzlića.

Ipak, manifestaciju su uveličala imena koja pripadaju samom kremu srpskog stripa. Bane Kerac, Aleksa Gajić, Sabahudin Muranović, Marko Somborac, Ivica Sretenović i Vlada Vesović su bili zvezde ovogodišnje konferencije na zadovoljstvo brojnih posetilaca.

Kako su i organizatori i publika bili oduševljeni mladim gostima od prošle godine, svi oni su ponovo dobili pozivnice da dođu u Kragujevac i da pokažu ostvareni napredak u karijerama. Gosti Comic Cona su ponovo bili: Stefan Krunić, Đorđe Grbović, Nemanja Radovanović, Sara i Ana Živković, Milosav Ostojić, Marija Lakićević i Marko Šerer. Svoje pojavljivanje, nažalost, nisu uspeli da repriziraju Novica Milivojević i Jelena Vučić.

Pročitajte: Čovek koji je pročitao SVE Marvelove stripove i napisao knjigu o tome

Program su vodili Zoran Stefanović i Nikola Tasković, a veliki doprinos prilikom predstavljanja svojih učenika i razgovora sa njima je dao i Vlada Vesović iz škole stripa “Đorđe Lobačev”.

Priređene su i tri izložbe. “Svet u oblacima” je putujuća izložba Francuskog instituta (pre Kragujevca je bila u Užicu i Nišu), a koja obrađuje istoriju srpskog stripa i povlači paralele sa franko-belgijskim. Svi gosti su tradicionalno izradili plakate za dvanaesti Comic Con i oni su bili izloženi u maloj sali Doma omladine, dok su hol krasili originalni radovi od prošle godine posvećeni šezdesetom rođendanu Hulka.

Sve vreme je bila dostupna i berza stripa sa jako bogatom i raznovrsnom ponudom naslova.

Gostujući autori su gotovo bez pauze crtali za obožavaoce, a posebna atrakcija su bili karikaturalni portreti koje je radio Marko Somborac. Veliku pažnju je privukao i Aleksa Gajić koji je bio izuzetno pristupačan i raspoložen za davanje saveta mladim crtačima.

Usled sprečenosti Novice Milivojevića da se pojavi i promoviše svoj prvi odštampani strip, “Fragmente realnosti” je publici predstavio urednik Strip bloga, Milidar Švonja.

Bane Kerac i glavni urednik “Veselog četvrtka” Dušan Mladenović su održali promociju stripa “Pueblo”. Posle te tribine je naš proslavljeni crtač postao nosilac plakete “Brana Cvetković” za izuzetan doprinos umetnosti stripa koja je ustanovljena ove godine i koja bi trebalo da u budućnosti postane jedan od simbola festivala u Kragujevcu.

Zvanični program festivala je zatvorila svirka Baneta Kerca i njegovog benda “Best Moon Rising”, a pošto je program drugog dana bio uzburkan tehničkim problemima koji se tiču ozvučenja, došlo je do određenog pomeranja u rasporedu što je prouzrokovalo da Gajić i Somborac svoju tribinu održe u nedelju ujutru bez publike, ali praćeni budnim okom kamere.

Festival je protekao u izuzetnoj atmosferi, bio je jako dobro posećen, gosti su bili raspoloženi i zaključak se sam nameće – svaki stripofil koji je nije došao na Kragujevac Comic Con 12 je mnogo propustio. Međutim, uvek je tu sledeća godina i nova prilika za druženje i sumanuto konzumiranje stripova.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x