Novi lik iz stripova o Konanu izaziva velike kontroverze

0

U trećem broju Marvelovog King Conan mini serijala, pojavio se novi lik koji je odmah izazvao negativne komentare na društvenim mrežama.

Novi lik iz stripova o Konanu izaziva velike kontraverze

U pitanju je lik koji svojim imenom podseća na veoma važnu ličnost u zajednici Indijanaca, Pokahontas.

U stripu koji je napisao Džejson Aron, a nacrtao Mahmud Arsar, pojavljuje se provokativna princeza sa natprirodnim moćima po imenu Matoaka. Matoaka je bilo prvo ime Pokahontas, istorijske ličnosti, indijanske princeze, koja je živela između 16. i 17. veka. Ušla je u istoriju zahvaljujući tome što je rizikujući svoj život 1609. spasla život engleskog kapetana Džona Smita, koji kao engleski kolonizator ubrzo biva zarobljen u ratu koji su Indijanci vodili protiv belaca. Kada je došao trenutak da bude pogubljen, spustivši glavu na njegove ruke spasla ga je sigurne smrti. Tada je imala 13 godina. Ljubav izmeđi njih dvoje je kratko trajala jer se 27-godišnji kapetan Smit morao vratiti u Englesku gde su ga čekali žena i sin. 1614. Pokahontas je oteo Semjuel Argal i držao kao taoca na brodu sve dok ne bude oslobođen i poslednji engleski kolonizator. Za vreme putovanja brodom u nju se zaljubljuje član ekspedicije Džon Rolf (prvi doneo duvan u Evropu) sa kojim sklapa brak u Džejmstaunu 1614. iznenada se razbolela 1617. i umrla u 22. godini, sahranjena je u Engleskoj, gde je poslednji put videla Džona Smita. Bila je inspiracija mnogih slikara, scenarija za filmove itd.

Kontroverza u stripu King Conan je nastala zbog činjenice da su autori seksualizovali lik Pokahontas, koji je u usmenim pričama o indijanskoj kulturi jedan od simbola ugnjetavanja koje su pretrpjeli autohtoni narodi američkog kontinenta u vreme dolaska Britanaca. Prema legendi, Pokahontas je imala samo 12-13 godina kada su je udali, a kasnije su je kolonizatori zatvorili i silovali.

Pročitajte: Mandalorian uskoro i u stripu

Reakcije na društvenim mrežama na pojavu princeze Motoake bile su prilično burne.

„Bila je PRAVA DEVOJKA… raditi je ovo njoj, nama, iznova i iznova… Ostala sam bez reči. Odvratno. Zar ne zaslužuje da počiva u miru? Muka mi je od vas kolonizatora“, rekla je scenaristkinja Keli Lin D’Anđelo.

„Hej Marvel i Džejson Arone, nije vam palo na pamet da bi korišćenje imena stvarne žrtve kolonijalnog nasilja (poput onog koje se i danas vrši nad Indijancima) za vaš muški fantazi strip bilo nedelikatno, neprijatno i duboko uvredljivo?“, zapisao se jedan fan.

Sam Aron se umešao u aferu i izvinio se: „Za kralja Konana 3 doneo sam nepromišljenu odluku da dam liku ime Matoaka, ime koje se odmah povezuje sa pravom indijanskom figurom Pokahontas. Ovaj novi lik je hiljadu godina stara natprirodna princeza sa prokletog ostrva u svetu fantazije koji nikada nije trebalo da bude zasnovan na bilo kom istorijskom liku.

„Trebalo je više da razmislim o pravom značenju imena i njegovoj važnosti i da shvatim da nije prikladno da ga koristim“, nastavlja Aron. „Razumem ogorčenje onih kojima je stalo do nasleđa pravog Matoake, i za sve ovo i za patnju koju sam izazvao, izvinjavam se. Kao deo ovog izvinjenja, već sam uzeo ono što mi je plaćeno za ovu knjigu i poklonio je Nacionalnom resursnom centru za domorodačke žene. Ime i izgled lika biće promeneni do kraja ove mini serije i u svim budućim digitalnim izdanjima i štampanim izdanjima.”

Marvel Comics za sada nije objavio nijedno saopštenje za javnost.

King Conan je mini serijal od 6 izdanja koji je u Sjedinjenim državama debitovao prošlog decembra.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x