STRIPBLOGOVCI: Izdavači koji su nas zadivili u 2021. godini!

0

Početak nove godine je svakako idealno vreme za sumiranje utisaka, kako u vezi samih strip izdanja, odnosno priča i knjiga koje su objavili naši izdavači tokom ove godine, tako i u vezi rada izdavačkih kuća. Dali smo sebi za pravo, nakon ankete za najbolju izdavačku kuću koju smo ponudili našim čitaocima, da analiziramo rad izdavačkih kuća na osnovu subjektivnog mišljenja, ko šta voli i kome je šta draže.

stripblogovci strip blog

Nikola Tasković

Rep nepročitanih stripova iz prošle godine još uvek se vuče za nekima od nas. Nedostatak vremena je glavni krivac za to, ali i zavidna brzina kojom se tržište bogati novim izdanjima. Na ovo potonje se ne žalimo.

Čarobna knjiga je čitaocima ove godine ponudila okruglo 100 stripaških naslova i to je brojka za divljenje i svaku moguću pohvalu. Izbor naslova potvrđuje da u strip sekciji ovog izdavača rade osvedočeni ljubitelji devete umetnosti, a izgleda da ne planiraju da u skorije vreme spuste papučicu sa gasa.

grifon stripblog

Makondo nije ni blizu da kvantitetom parira Čarobnoj knjizi, ali su naslovi ove izdavačke kuće bili impresivni ove godine. Gotovo simultano sa Francuzima izdali su četvrti album Elrika i Pogrebinika, zatim treću knjigu sabranih dela Lobačeva, te izuzetno zanimljiv naslov „Lusi“. Ipak, ono što ih najviše izdvaja od ostalih izdavača su najave onoga što dolazi u ovoj mladoj godini.

Pročitajte: NAJBOLJA STRIP IZDANJA 2021. GODINE: Među najboljim strip izdanjima nalaze se “Zlatno doba”, “Noć”, “Zec”, ali i drugi važni naslovi!

Milidar Švonja

Tempo izdanja Veselog Četvrtka u 2021. godini bio je manje-više standardan za tu izdavačku kuću, ali su ipak pred sam kraj godine uspeli da iznenade čitaoce sa dva kolekcionarska izdanja Zagora. U pitanju su tvrdokoričeni integrali Zagor: Darkvudski romani i Zagor: Duh sa sekirom.

Od relativno novijih izdavačkih kuća, Golconda se polako ali sigurno uspinje ka samom vrhu. Zahvaljujući Golcondi, pod naše strip nebo su se tokom 2021. godine vratila dva pomalo zaboravljena klasična Bonelijeva strip junaka Nik Rajder i Nejtan Never. Sa druge strane, Golconda se pobrinula da domaća publika ne čeka puno na izdanje aktuelnog stripa o Nindža Kornjačama pod nazivom Poslednji Ronin. Ovaj povratak Nindža Kornjača na domaću strip scenu je odjeknuo poput atomske bombe, te je interesovanje za stripove o Nindža Kornjačama postalo jako veliko.

Miloš Simić

O izdavačkoj kući Čarobna knjiga ne želim ni da govorim, 100 knjiga (98 strip izdanja i dve knjige za ljubitelje stripa) izdati u 2021. godini – skidam kapu za to! 

Golconda je izdavačka kuća koja zaista oduševljava, ali iako su me ove godine kupili sa Poslednjim roninom i Nindža kornjačama, moram pohvaliti tempo izlaženja Magičnog vetra, jednog od najkvalitetnijih Bonelijevih izdanja i serijala, a uz to su lagano počeli da krckaju i Nika Rajdera, klasičan krimi strip iz Bonelijeve brčkarnice. 

pahiderm stripblog

Darkwood se vratio na stare staze, nije još onaj stari, ali lagano napreduje i zavređuje svaku pažnju – završili su kultnu Beležnicu smrti, pokrenuli su još dve interesantne manga serije i svoje kvalitetno, prekvalitetno izdanje Panišera i Korta Maltezea su lagano nastavili uz još nekoliko superherojskih izdanja, sve u starom dobrom izdanju kako smo i navikli od njih.

Izdavačka kuća Komiko je ove godine briljirala sa dva strip naslova, a ima ih i još, ali prema mom mišljenju su to Zlatno doba i Pahiderm i tačka!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x