IZBOR IZDANJA 2021. GODINE UREDNIKA STRIP BLOGA – MILIDAR ŠVONJA: Šenovi stripovi, Nejtan Never, Palp, Zlatno Doba i Drakula

0

Čini se da godina za nama u izdavačkom smislu nije mogla biti bogatija niti zanimljivija…

IZBOR IZDANJA 2021. GODINE UREDNIKA STRIP BLOGA - MILIDAR ŠVONJA: Šenovi stripovi, Nejtan Never, Palp, Zlatno Doba i Drakula

Ljubiteljima stripa je sigurno bilo jako teško ispratiti sva izdanja koja su tokom prethodne godine objavljena na nama znanom jeziku, što finansijski, što zbog ogromne količine slobodnog vremena koje pažljivo čitanje svih ovih stripova iziskuje. Svako je mogao naći ponešto što voli i što mu se sviđa, ili pak otkriti nešto novo što je na našem strip nebu objavljeno po prvi put.

Jedna od strip novotarija koja je objavljena početkom godine je Lavirintovo izdanje internet stripova Andrewa Tsyastona, poznatijeg kao Shen pod naslovom Kad te život ugazi. Lavirintovo izdanje donosi kolekciju najboljih stripova koje je Šen do sada napravio, a samim tim i savršenu priliku da se sa njegovim radom upoznaju mnogi koji do sada nisu. U pitanju je posebna mešavina sadržaja i tragikomičnih situacija, emocija koje uzrokuju problemi današnjice i prevazilaženje prepreka koje vam život nameće u pokušaju da vas ugazi. Sama čar ovih stripova leži u tome što su toliko smešni, a istovremeno brutalno iskreni da su uspeli da privuku i zabave i nestripovsku publiku.

Izdavačka kuća Čarobna Knjiga pokrenula je tokom 2021. ediciju Novi Svet posvećenu strip ostvarenjima koja nam dolaze iz Amerike. Među prvima iz te edicije se istakao strip Palp proverenog dvojca Brubejker/Filips. “Palp” je neo noir, vestern i krimi triler istovremeno. Prožet je sa svim onim tipičnim stavkama kada je Brubejker u pitanju; mračni, surovi svet sa iznurenim, pretučenim glavnim likom, prepunim ožiljcima na duši, a ipak toliko čvrstim i toliko stvarnim. Vizuelno, ovo je još jedno sjajno delo Šona Filipsa koji poseduje određeni obrazac za ilustraciju noira koji garantuje uspeh. Palp je sjajan strip koji se ne čita samo jednom.

Još jedan sjajan strip, prepun narativnih ambicija i majstorski realizovan je Zlatno Doba Sirila Pedrose u izdanju Komika. U pitanju je fantazijski ep koji govori o klasnoj nejednakosti koja opterećuje svet i podgreva toliko rasizma, seksizma i opšte mržnje koja je obuzela politiku. Toliko toga isprepletenog u jednom stripu daje bajkovitu epopeju koja zaslužuje da se nađe na polici svakog ljubitelja stripa. Uz kvalitetnu priču, strip obiluje Pedrosinim čarobnim crtežom koji oduzima dah i kreativnim crtačkim rešenjima.

Pročitajte: IZBOR ZA NAJBOLJI STRIP 2021. NOVINARA MILOŠA SIMIĆA: “Superman: Red & Blue”!

U 2021. na radost svih ljubitelja Bonelijevih stripova, izdvačke kuće Golkonda i Forma B udruženim snagama započele su izdavanje serijala stripova o Nejtanu Neveru. Kako bi pokazali ozbiljnost u ovom poduhvatu, izdavači su u samom startu objavili čak 3 knjige trobroja Nejtana Nevera. Bonelijev prvi naučnofantastični strip junak se tako na domaću strip scenu vratio na velika vrata u izdanjima koja po kvalitetu ne zaostaju za originalnim italijanskim izdanjima.

Ako mora da se izabere najbolje izdanje 2021. godine, to je onda svakako Drakula Žorža Besa koju je objavila izdavačka kuća Čarobna Knjiga. Ovo stripovsko remek-delo donosi nam tradicionalnu priču o Drakuli u novom ruhu. Bes je zadržao sve klasične elemente, ali je stvorio moderniji i brži narativni tok. Bes uspeva da skrati mnoge scene, bez da u bilo kom momentu ošteti tok radnje. Upravo ovakvo sažimanje dopušta Besu da se prepusti stvaranju spektakularnih stranica i slika kroz koje je mnogo toga rečeno, a utisci samo bivaju podvučeni uz pomoć integrisanog teksta. Crtački je ovo izuzetno moćan strip u kome su table komponovane na najrazličitije načine, a Besove promene su izuzetno dinamične. Crtež je čisto crno-beo, uz nijanse tuša u određenim scenama. Njegova tehnika uspeva da zarobi čitaoca u očaravajuću gotsku atmosferu i prostor zasićen opipljivim detaljima. 

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x